T24 Video
AKP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adayı Murat Kurum, katıldığı programlardaki sözleriyle sosyal medyada gündem olmasının ardından, Güngören’de yaptığı konuşmasını prompterda yazılanın dışında çıkmadan okudu.
Cumhur İttifakı adayı Kurum, seçim programlarının tamamında olduğu gibi, dün akşam katıldığı "Güngören’de Ramazan" programında da prompter kullandı. Kurum'un, burada yaptığı ve önceden hazırlanan konuşmasını, prompterda yazılanın dışına çıkmadan okuması dikkat çekti.
Murat Kurum'un gaflarından bazı örnekler
Haber Global'de Buket Aydın'ın canlı yayın konuğu olan Kurum, “Aynı oyunları, aynı tiyatroları oynamaya devam ediyoruz” dedi.
İstanbul’un Beykoz ilçesinin hangi yakada olduğunu karıştıran Kurum, Küçükçekmece mitinginde konuşurken ‘Büyükçekmece’ demişti.
İmamoğlu’nu eleştirmeye çalışan Kurum, “vaatlerinin yüzde 87’sini gerçekleştirdiler” ve “Deprem anında İstanbul 11 ile koştu” ifadelerini kullanmıştı.
Kendisini protesto eden TOKİ mağdurlarının sloganlarını da destek sloganı sanan Kurum, “Biz kazanırsak Gazze’deki mazlumlar sevinecek” demişti.
İmamoğlu’nu eleştirmeye çalışırken ‘rakibi kendisi’ diyen Kurum, katıldığı bir açılışta neyi açtığını unuttu.
Fatih ilçesinde yer alan 'Ordu Caddesi’nin adının 'Ordu' ilinden geldiğini sanan Murat Kurum, baret gafında da bulunarak "Ayaklarımıza baretlerimizi... çat... Başımıza baretlerimizi giymişiz" demişti.
Prompter nedir?
Prompter, kelime anlamı olarak ‘Elektronik Suflör” anlamına gelir. Prompter ile okunacak metni ezberlemeye gerek duymadan, metinlerin eksiksiz ve zaman kaybı olmadan okunmasını sağlayan elektronik bir cihazdır.
Yayın ya da program sırasında konuşmacı ya da haber spikerinin görebileceği şekilde yerleştirilir. Sunucu ya da konuşmacının, eksiksiz okumasını sağlamakta; hataları kapatmaktadır.
Prompter kullanan konuşmacı veya sunucu, izleyiciye bakarak jest ve mimiklerini ayarlayarak konuşmalıdır. Aksi taktirde izleyici sürekli promptere bakarak konuştuğunuzu anlar ve izlemez. Bu nedenle sunucu ya da konuşmacı prompter kullanmayı iyi bilmelidir.
Prompter, kamera önüne yerleştirilerek, çekimi yapılan kimseye yazılı veya görüntülü hatırlatmalar yapan elektronik suflördür. Aslen "ortaya çıkarmak, cesaretlendirmek" anlamlarında kullanılan İngilizce "prompt" sözcüğü, 15. yüzyıldan itibaren sufle yapmak anlamında da kullanılmaya başlanmıştır.