Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Halifan köyü ile birlikte 16 köyü ve il merkezini doğrudan etkileyecek termik santral söylentisi yöre halkını harekete geçirdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Mehmet Fatih Tiryaki "Bu bölge halkın su kaynağı. Bingöl'ün içme suyu, 16 köyün içme suyu buradan sağlanıyor. Santralin insana, doğaya, bitkilere, suya verdiği zarar ortada. İnsanlar kanser olacak. Hayvanlar, bitkiler kirli gazlardan etkilenecek. Bu yanlıştan dönülmeli" diye konuştu.
Valilik ise termik santral söylentisinin doğru olmadığını, yapılacak ihalenin termik santralde kullanılan linyit kömürü rezervinin işletilmesi olduğunu açıkladı.
Valilik açıklamasında "Karlıova İlçemizde bulunan 78 milyon ton kaynak Linyit rezervi, termik santral kurulma şartı olmaksızın, rödovans yöntemiyle işletilmek üzere ihale edilecektir" dedi.
Türkiye Kömür İşletmeleri'nin rödovans yani kiralama yöntemiyle ilgili işletme ihalesinin hangi firmanın aldığını henüz belli değil.
( Halıfan Köyü-İşletmenin yapılacağı doğa alanı)
Ancak Bingöl yöre dernek temsilcileri valiliğin açıklamasına geçmişte yaşananlar nedeniyle tatmin edici olmadığını söyledi.
T24'e konuşan Aykı-Der Kurucu Üyesi Fatih Bor "Valiliğin açıklaması bizi tatmin etmiyor. Çünkü açıklamada 'termik santral yapılmayacak' gibi net bir ifade kullanılmıyor. Kaldı ki kömür işletmesi olsa bile bu ormanların yok edilmesi demek. bunu da istemiyoruz. Geçmişte 'orman gençleştirme' gerekçesiyle 50 futbol sahası büyüklüğünde orman yok edildi. Bingöl'de halk hayvancılıkla geçiniyor. Balımız çok ünlü. Bölgenin suyu Bingöl'ü besliyor. Arılarımız, balıklarımız ölecek. Sular kirlenecek. HES yapıldı zaten. Şimdi de sağlığımız söz konusu. Yöre dernekleri olarak hukuki süreci başlatacağız. Ama siyasetçiler sessiz. Kendisi de Bingöllü olan Cevdet Yılmaz diğer milletvekilleri neden sessiz. Sessizlik olunca halk daha da tedirgin oluyor" dedi.
T24'ün ulaştığı Halifan Köyü Muhtarı Salih Bakan da köylülerin tepkili olduğunu, ihale sürecinin tamamlanması sonrasında halkla bir araya gelip bir karar vereceklerini söyledi.
Diyarbakır Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Canfidal Boldaş da "Şu anki ihale Kömür İşletmeleri'ne ait ruhsatın kiralama yöntemiyle işletilmesine ilişkin. Ancak termik santral şüphesi var. Yüzeyden kömür alma yöntemiyle linyit rezervlerinin çıkarılması da ormanların tahrip edilmesi demek" diye konuştu.