Ankara Tabip Odası (ATO), Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınması kararından vazgeçilen Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde incelemeler yaptı. ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, “Acil serviste, eğitim araştırma vasfı olan bir yerde pratisyen hekimler nöbet tutuyor. Biyokimyada 2 uzmandan bir tanesi, Çocuk Cerrahisi 12 uzmandan 6’sı Etlik Şehir Hastanesi’ne gitmiş durumda. Çocuk Kalp Damar Cerrahisinde sadece 1 profesör ve doçent kalmış durumda. Sami Ulus’ta şu anda hiçbir ameliyat yapılamıyor. Anjiyo ünitesi, Çocuk Onkoloji servisi kapatılmış durumda. Biz tahmin ediyoruz, seçime kadar açık kalacak ama fiilen kapatılmaya doğru gidiyor. Bu konuda bir netliğin sağlanması gerekiyor” dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ankara Tabip Odası (ATO), Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınması ve sonra bu kararın iptali ile gündeme gelen Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin mevcut durumu ile ilgili açıklama yaptı. ATO’da “Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Dünü Bugünü" bugün başlığı ile yapılan toplantıya, TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, ATO Genel Sekreteri Dr. Mine Coşkun ve TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı katıldı.
ATO Başkanı Baytemür, Sami Ulus’un son durumu ile ilgili şunları anlattı:
"Sami Ulus'ta 16 asistan kaldı"
"Sami Ulus Eğitim Araştırma Hastanesi Ek Binası, dün itibariyle tabelası değişmiş durumda, Beştepe Devlet Hastanesi oldu. Sami Ulus, hem bölgede hem de birçok ülke için gelenek oluşturan alanında çok nitelikli, uzmanları barındıran bir hastane. 418 yatak, 40 eğitim görevlisi, 210 uzman ve bin 792 personelle hizmet verirken Etlik Şehir Hastanesi’nin açılması ile kapanmaya doğru evrildi. Şu anda Sami Ulus’ta görev yapanların yüzde 70’inden fazlası Etlik Şehir Hastanesi’ne gitmiş durumda. 150 asistan Etlik Şehir Hastanesi’ne gitmiş durumda, Sami Ulus’a görevlendirmeler yapılıyor. 16 asistan var şu anda Sami Ulus’ta. Görevlendirmenin ne gerekçe ile yapıldığı hangi uzman ve eğiticilerin Sami Ulus’ta kalmasına karar verildi bunların net bir ölçüsü yok.
"Sami Ulus’ta şu anda hiçbir ameliyat yapılamıyor"
Acil serviste, eğitim araştırma vasfı olan bir yerde pratisyen hekimler nöbet tutuyor. Asistan hekimler yok uzanmalarla nöbet tutuyorlar. Biyokimyada 2 uzmandan bir tanesi, Çocuk Cerrahisi 12 uzmandan 6’sı Etlik Şehir Hastanesi’ne gitmiş durumda. Çocuk Kalp Damar Cerrahisinde sadece 1 profesör ve doçent kalmış durumda. Bütün kardiyologlar Etik Şehir Hastanesine gitmiş. Sami Ulus’ta şu anda hiçbir ameliyat yapılamıyor. Anjiyo ünitesi kapatılmış durumda. Kapatılan üniteler var; 3 pediatri servisi, enfeksiyon hastalıkları servisi, palyatif bakım servisi. Beştepe zaten kapatılmış durumda. Beştepe’de Kadın Doğum kliniği Etlik’e de gidilmedi, Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesine gitti. Çocuk Onkoloji servisi, hematoloji kliniği kapatılmış durumda. Bilgisayarlı tomografi, MRG çekimleri devam ediyor ama haftada bir uzman Sami Ulus’a gelip bunları okuyor. Anesteziye gerek olan çekimler, çocuklar için gerekli oluyor, yapılamıyor.
"Seçime kadar açık kalacak ama fiilen kapatılmaya doğru gidiyor"
Bu bölünmüşlük asistan hekimleri, eğitim görevlilerini ve sağlık çalışanlarını çok ciddi şekilde kaygılandırmakta, eğitimin aksamasına yol açmakta, vatandaşın hizmete erişimi zorlaşmaktadır. Biz tahmin ediyoruz, seçime kadar açık kalacak ama fiilen kapatılmaya doğru gidiyor. Bu konuda bir netliğin sağlanması gerekiyor. Sadece tabela açısından değil, eğitim araştırma vasıflarının korunarak geliştirilmesi lazım.” (ANKA)