Ankara'da ‘Sansür Yasası’, 'Dezenformasyon Yasası' olarak anılan yeni Sosyal Medya Yasası'na karşı toplanan gazeteciler, basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından kalemlerini Ankara Ulus’ta bulunan Atatürk heykeline bıraktı.
Kamuoyunda ‘Sansür Yasası’ olarak nitelenen ve yalan haber yayanlara üç yıla kadar hapis cezası öngören kanun teklifi, Ankara Ulus'ta bulunan Atatürk Anıtı’nın önünde protesto edildi.
Kamuoyunda ‘Sansür Yasası’ olarak nitelenen tasarıyı protesto eden gazeteciler, yaptıkları basın açıklamasının ardından Atatürk heykeline kalemlerini bıraktılar. Gazeteci Zübeyde Sarı, o anların videosunu sosyal medya hesabından paylaştı.
Gazetecilerin Ankara'da yaptığı açıklama şöyle:
(Bugün) Türkiye Büyük Millet Meclisinde Basın Kanunu yenileniyor. Adı Basın Kanunu ama içinde basın yok baskı var. Adı Basın Kanunu ama içinde gazeteciliği geliştirmek yok hapis cezası, kapatma, internet basınına ağır denetim ve basın kartı iptalleri var. Haftalarca Meclis’te iktidar ortaklarına ‘Gazetecileri dinlemeden basın yasası yapılmaz’ dedik, öneriler verdik, itiraz ettik ama nafile. Tek bir cümlemizi bile dikkate almadılar. Bu nedenle ülkemizin en büyük basın meslek örgütleri olarak Türkiye’nin dört bir yanından buraya, milletin meclisine geldik. Yasayı geri çekin, basın yasalarını gazetecilere danışarak yapın diyoruz. Sanmayın ki bizler dezenformasyonun önlenmesini istemiyoruz. Ama bunun yolu yasadaki gibi hapis cezasından geçmez. Yargıtay Hâkimi de Adalet Komisyonunda açıkça uyararak, bu yasanın uygulama sırasında yargıda karmaşa ve keyfilik yaratacağını söylemiştir. Ama dinlemediler… Yasada yazılı basının kapısına kilit vuracak maddeler vardır. Öyle ki Anadolu basını hiçe sayılmış, gözden çıkarılmıştır. Yaklaşık 1000 gazete, yaşam kaynakları olan resmi ilanları büyük oranda kesilerek, kapanmakla karşı karşıya bırakılacaktır. Basın ilanlarının dağıtımına ilişkin değişikliklerle yazılı basına kilit vurduracak olan düzenleme, meslektaşlarımızın özlük haklarında da hiçbir iyileştirme içermiyor. Bunları söyledik, anlattık, yazdık ama dinlemediler. Bu yasa temel insan haklarına, haberleşme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne aykırıdır. Yani Anayasa’ya aykırıdır. Anayasa ile güvence altına alınan haklarımıza aykırıdır. Bu yönüyle sadece gazetecilerin özgürlüklerine değil tüm toplumun özgürlüklerine engeldir. Yanlış bilgiyi alenen yayma suçu oluşturup 3 yıl hapis cezası getiren bu yasa tüm toplumu yazmaktan, eleştirmekten, sosyal medyada mesaj paylaşmaktan alıkoyacaktır. Bu yasa toplumsal bir otosansür dalgası yaratacaktır. Bu nedenle sadece gazetecilerin sorunu değildir. İşte bu nedenlerle basın meslek örgütleri olarak, tünelden önceki son çıkışta buradayız. Bu yasada gazeteciler yok, gazetecilerin görüşleri yok, basın özgürlüğü yok diyoruz. |
'Sansür Yasası'na karşı düzenlenen protestoya katılan isimlerden bazıları şöyle;
CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, CHP'li TBMM İdaresi Amiri Mehmet Gökçer, CHP'li vekiller Alpay Antmen, Utku Çakırözer, Kani Beko, Ali Haydar Hakverdi, Sibel Özdemir, Rafet Zeybek, Murat Emir, Candan Yüceer, Burhanettin Bulut, Sevda Erdan Kılıç, Yıldırım Kaya, Ali Mahir Başarır, Ali Şeker, Atila Sertel, Tekin Bingöl ve İlhami Özcan Aygün.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil.