16. İstanbul Bienali, 13 Eylül'de başlıyor. Bu yılki tema, Pasifik Okyanusu'nun ortasındaki devasa plastik atık yığını, yani Yedinci Kıta.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ndeki basın toplantısında konuşan Bienal'in sponsoru Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, "İnsanlığın kendi eliyle dünyaya verdiği büyük zararın geleceğimizi nasıl tehdit ettiğini anlatmak için herhalde sanattan daha etkili bir araç olamazdı" dedi.
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da bu sene Bienal'in, insan faaliyetlerinin tüm canlılara olan etkilerini gözler önüne koyduğunu söyledi ve "Sergiler, sanatın bu durumu anlama ve dönüştürmede nasıl bir rol oynayabileceğini araştırıyor" diye konuştu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi'nin yeni binası, Pera Müzesi ve Büyükada Bienal'in ev sahipliğini yapacak.
Bienal'de sergilerden başka neler görebilirsiniz?
Bienal'de 25 ülkeden 56 sanatçının 220 eseri sergilenecek. İngiliz sanatçı Monster Chetwynd ise Bienal'in ardından İstanbul'a bir hediye bırakacak. Çocuk parkından esinlenerek yarattığı Gorgon'un Oyun Alanı isimli açık hava yerleştirmesi, Maçka Sanat Parkı'na yerleştirildi.
Chetwynd 13 Eylül'de MSGSÜ dans öğrencileriyle beraber Maçka Sanat Parkı'nda canlı bir performans yapacak. Bienal kapsamında gerçekleştirilecek diğer canlı performanslar: Jared Madere'in 6-7 yaş grubuna yönelik "gülme yarışması," Turiya Magadlela'nın bir saatlik dikiş performansı ve Ylva Snöfrid'in sergi alanında bir hafta boyunca yaşama ve çalışma deneyimi.
Bienal kapsamında aynı zamanda kamuya açık paneller düzenlenecek. Tartışmaların konusu antroposen, yani Sanayi Çağı'ndan bu yana içinde bulunduğumuz, insanın dünyaya yoğun olarak zarar verdiği çağ. Bienal kapsamında aynı zamanda, 20 Eylül itibariyle filmler gösterilecek.
Haber: Azra Ceylan
Video: Berk Özdemir