Eğitim, sağlık, iklim değişiklikleri ve vize sorunları gibi nedenlerle zengin bireyler, alternatif vatandaşlık yollarını değerlendiriyor. Bu eğilim, özellikle Türk zenginler arasında da yaygınlaşıyor. Hanley&Partners Türkiye'nin verilerine göre, Türk vatandaşları en çok ikinci vatandaşlık alan ülkeler arasında üçüncü sırada yer alıyor.
Geçtiğimiz hafta düzenlenen bir seminerde gazetecilerle buluşan Hanley&Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, zengin Türklerin çoğunlukla seyahat kolaylığı için ikinci bir vatandaşlık aradıklarını belirtti. Demirel, "Türkiye'deki vize sorunları nedeniyle yüksek gelirli kesimde bu talep daha da artıyor. Ülkede milyoner sayısının yüzde 45 artmasıyla birlikte, farklı vatandaşlık başvurularında da ciddi bir yükseliş görüyoruz," dedi.
Demirel ayrıca, alternatif vatandaşlık arayışlarının Avrupa'da bile arttığını, dünya genelinde güvenli yollardan vatandaşlık sağlanmasının önemine değindi. Sözcü'de yer alan habere göre, Türkiye'nin, güvenlik soruşturmasını vatandaşlık verildikten sonra yapması eleştiriler arasında yer alıyor. Bu durum, danışmanlık hizmetleri sunan şirketler arasında standartların olmamasına yol açıyor. Demirel, "Bir başvuruyu şüpheli bulup hizmet vermediğimiz kişiler, başka şirketler aracılığıyla gerekli prosedürleri tamamlayarak vatandaşlık alabiliyor," şeklinde konuştu.
Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı Dominic Volek ise, müşterilerin daha iyi eğitim, iklim, sağlık koşulları ve vergi avantajları gibi nedenlerle kendileriyle iletişime geçtiğini belirtti. Volek, "2024 yılı, yüksek servete sahip bireylerin hareketliliği açısından rekor bir yıl oldu. Covid öncesi döneme tekrar ulaştık," diyerek ülke tercihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Hindistan, Vietnam, Çin ve Singapur gibi ülkelerin popüler olduğunu ifade etti. (Sözcü)
Botoks ücreti ne kadar olmalı, Türkiye'de yasal olan markalar hangileri; Dr. Nurhayat Gül anlattı
|