Gündem

Yunus Emre Enstitüsü’nde akıl almaz yöntemler: Başkan Şeref Ateş’in oğlunun kurduğu şirketin yeni sahibine sahte tutanaklarla milyonlar akmış!

17 Ocak 2025 09:00
Asuman Aranca

Yunus Emre Vakfı’nda naylon fatura ile 400 milyon liradan fazla yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerince hazırlanan rapor, kurumdaki usulsüzlükleri gözler önüne serdi. Almanya’ya kaçtığı öne sürülen Enstitü Başkanı Şeref Ateş’in dün gözaltına alınan oğlu Enes Ateş tarafından kurulan şirketi devralan Selçuk Kaymakoğlu’na ait Han Kültürel Eğitim Danışmanlık isimli firmaya “sahte hizmet ifa tutanakları ve faturalarla” milyonlarca liralık ödeme yapıldığı belirlendi. Aynı firmadan, hiçbir piyasa araştırması, sözleşme ya da protokol dahi yapılmadan, doğrudan temin usulüyle uçak biletleri, konaklama ve araç kiralama gibi hizmetler alındığı anlaşıldı. Şirket tarafından vakfa toplamda 8.6 milyon liralık 21 ayrı fatura kesildiği, bunlardan 8 tanesinin ödemesinin “sahte hizmet ifa tutanaklarına” istinaden yapıldığı belirlenirken, vakfın toplamda bu şirkete 18 faturanın karşılığı olarak 6.7 milyon lira ödeme yaptığı tespit edildi. Öte yandan aynı firmaya RTÜK tarafından da 1.5 yıl içerisinde 9.2 milyon liralık ihale verildiği ortaya çıkmıştı.

Müfettiş raporunda dikkat çekici tespitler

Türk dil ve kültürünü tanıtmak amacıyla 2007 yılında kurulan ve 66 ülkede faaliyet gösteren “kamu vakfı” niteliğindeki Yunus Emre Vakfı’na bağlı enstitüdeki “naylon fatura” skandalına ilişkin soruşturma sürüyor. Vakfın başkan yardımcılarından olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın, müfettiş raporunun savcılığa gönderilmesinden birkaç gün önce görevlerinden istifa etmişti.

Vakıf Başkan Şeref Ateş’in de istifasının ardından firar ettiği öne sürülürken, oğlu Enes Ateş dün sabah saatlerinde soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Enes Ateş’in gözaltına alınmasının perde arkasında yatan gerekçeler ise Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Müfettişleri’nce enstitüdeki yolsuzluğa ilişkin hazırlanan rapordaki tespitlerle gözler önüne serildi.

Tek isme ait üç firma aynı ihaleye teklif vermiş

Raporda yer alan bilgilere göre, Enes Ateş tarafından kurulan “One Day Medya” isimli şirketi devralan ve firmanın unvanını iki kez değiştiren Selçuk Kaymakoğlu’na ait “Han Kültürel Eğitim Danışmanlık” isimli firmaya verilen ihaleler ve yapılan ödemelerde çok sayıda usulsüzlük tespit edildi. Firmanın Kasım 2020’de kurulduğu ve kurulmasından birkaç ay sonra vakfa ilk faturasını kestiği belirlenirken, firmayla ilgili satın alma dosyalarının incelenmesi sonucunda, bazı ihaleler için Kaymakoğlu’na ait ya da yetkili müdür olduğu 3 ayrı firmadan formalite teklifler alındığı anlaşıldı.

Olmayan yetkiyle ödeme

Vakfın “Danışma Kurulu” tarafından Başkan Ateş’e 300 bin lira + KDV olacak şekilde harcama yetkisi verildiği, vakıf senedi ve vakfın iş yönergelerine göre Danışma Kurulu’nın böyle bir karar alması mümkün olmadığı halde Ateş tarafından bu yetki üzerinden satın alma süreci başlatıldığı tespit edildi. Üçü de Kaymakoğlu ile ilişkili olan firmaların verdiği formalite teklifler sonucunda Han Kültürel Eğitim Danışmanlık şirketine 298 bin liralık ödeme yapıldığı belirlenirken, firma özelinde alımların (Başkan’ın) harcama limitinin altında kalacak şekilde kısımlara bölündüğü anlaşıldı.

Sahte tutanakla fatura kesilmiş

Aynı firmaya Temmuz 2021’de “Müzik Susmasın PR Hizmet Bedeli" açıklamasıyla 50 bin lira + KDV tutarında ödeme yapıldığı, ancak bu hizmet kapsamında firmanın ne tür bir hizmet sunduğunun mevcut dosyasından anlaşılamadığı, hatta alınan hizmete ilişkin bir sözleşmenin dahi yapılmadığı ortaya çıktı. Firmadan alındığı iddia edilen yurtdışı mal/hizmet alımlarına ilişkin olarak “sahte” Hizmet İfa Tutanakları düzenlendiği, firmanın kestiği fatura karşılıklarının da bu sahte tutanaklara istinaden (soruşturma kapsamında tutuklanan) S.Y. isimli şahıs, “bir başkan yardımcısı” ve Enstitü Başkanı Şeref Ateş’in imzasıyla ödendiği belirlendi.

Sözleşme bile yapmamışlar

Söz konusu firmadan harcama limitinin çok üzerinde olmasına rağmen hiçbir piyasa araştırması yapılmadan, satın alma dosyası oluşturulmadan, sözleşme ya da protokol dahi yapılmaksızın, doğrudan temin usulüyle uçak biletleri, konaklama hizmeti, araç kiralama ve coffee-break hizmeti alındığı tespit edilirken, fatura eklerinde ise uçak bileti ve konaklama bedellerini içeren havayolu ve otel faturalarının da bulunmadığı anlaşıldı.

6 milyon liradan fazla ödeme

Bu şekilde Han Kültürel Eğitim Danışmanlık firmasının, usulsüz yöntemlerle verilen işler karşılığında, vakfa toplamda 8 milyon 672 bin liralık 21 adet fatura kestiği, bunlardan 8 tanesinin ödemesinin sahte hizmet ifa tutanaklarına istinaden gerçekleştirildiği ve toplamda 18 fatura karşılığı olarak firmaya 6 milyon 780 bin lira ödeme yapıldığı belirlendi. Gözaltına alınan ve emniyetteki işlemleri devam eden Enes Ateş’in, kendi şirketini devrettiği Kaymakoğlu tarafından kurulan Han Kültürel Eğitim Danışmanlık firması dışındaki diğer bazı paravan şirketlerin gölge sahiplerinden biri olduğu da değerlendiriliyor.

RTÜK de ihale vermişti

Öte yandan 2023 yılı Eylül ayı itibarıyla aynı firmaya RTÜK tarafından son 1.5 yılda 6 ayrı ihale verildiği, bu ihalelerin toplam bedelinin de 9.2 milyon olduğu anlaşılmıştı. Şirkete, 6 Şubat depreminde adeta yerle bir olan Hatay’daki İSO Yaşam Kenti’nde düzenlenen “Çocuk Ve Medya Etkinliği’nin” ihalesi de 4,5 milyon TL karşılığında verilmişti.

 


Kızıl Goncalar: Neye ya da kime taparsa tapsın sonuçta herkes fâni!