ATİNA
Yunanistan’da 57 kişinin hayatını kaybettiği büyük tren kazasının yankıları sürüyor. Başkent Atina başta olmak üzere ülkenin her kentinde protesto gösterileri devam ediyor.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Yunan demiryollarındaki eksiklik ve aksaklıklardan dolayı üst üste özürler dilemesine, kazada can verenlerin ailelerine tazminatlar ödeneceğine; demiryollarının yeniden inşa edileceğine, çağdaşlaştırılacağına; güvenli tren yolculuğunun sağlanması amacıyla demir yollarının AB’nin de yardımıyla yüksek teknolojik erken uyarı cihazlarıyla donatılacağına dair verdiği sözlerine rağmen halkın öfkesinin durulmadığı gözleniyor.
Halkın bu öfkesinin önümüzdeki hafta sonu yayınlanması beklenen, “tren kazası sonrası” anketlerine de yansıması bekleniyor.
İlk değerlendirmelere göre, 28 Şubat'ta çoğu üniversite öğrencisi 57 kişinin hayatına mal olan tren kazası, önümüzdeki seçimleri kazanacağından emin olan iktidardaki muhafazakâr Kiryakos Miçotakis hükümetinin kan kaybetmesine sebep olacak.
Yunan basınında yayımlanan bu değerlendirmelerde, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) en az 3 puan gerilediğinden; ana muhalefet radikal sol SYRİZA partisi ile arasındaki 10 puan farkının 3 puana düştüğünden söz ediliyor.
Tren kazasının ortaya çıkardığı devlet mekanizmasının yetersizliğine karşı halkın öfkelenmesini; yollara dökülerek protesto etmesini, “halkın en doğal ve haklı tepkisi” olarak niteleyen Başbakan Miçotakis’in 9 Nisan’da yapılması beklenilen genel seçim tarihini mayıs ayına erteleyeceği öne sürülüyor.
Miçotakis’in seçimleri erteleme kararını, hafta sonu yayımlanacak büyük anketlerin sonuçlarına göre değerlendireceğine inanılıyor.
Bu bağlamda resmen açıklanmayan ancak büyük bir olasılıkla 9 Nisan’da yapılacağı varsayılan seçimlerin 21 Mayıs günü yapılabileceği –yani Türkiye’deki seçimlerden bir hafta sonra- tahmin ediliyor.
Tren kazasından hemen sonra istifa eden Ulaştırma Bakanı Kostas Achileas Karamanlis’in, önümüzdeki seçimlerde partisi YDP ‘den milletvekili adaylığını koyup koymayacağı konusu YDP içinde de tartışma konusu oldu.
Miçotakis: Ben de öfkelendim; ben de utandım
Bu arada Atina-Selanik seferini yapan yolcu treni ile; Selanik-Atina kargo treninin aynı hat üzerinde çarpışmasının nedenleri için yapılan araştırmalar çerçevesinde kazadan az önce tren makinistleri ile kazanın meydana geldiği orta Yunanistan’daki Larissa tren istasyonu şefi arasındaki ve kazadan hemen sonra istasyon şefi ile demiryolları kontrol merkezi arasında yapılan telefon görüşmeleri gün ışığına çıktı.
Miçotakis, Yunan medyasında yayımlanan bu telefon görüşmelerini dinledikten sonra, “..kurumlar arasındaki bu irtibatsızlıktan ben de öfkelendim; ben de utanç duydum” dedi.
Çarpışmanın neden olduğu, “makas değiştirme” hatasını yapmakla suçlanan Larissa istasyon şefinin deneyimsiz olması; bu göreve birkaç gün önce atanmış olması; yolcu treni makinistinin telefonlarına cevap vermemesi; kaza gecesi ikinci istasyon şefinin vardiyasını tamamlamadan istasyondan erken ayrılması; Larissa tren istasyonu seferlerinin müfettişinin kazadan hemen sonra 30 günlük doktor raporu alması gibi ortaya çıkan olaylar, Yunanistan’ın birinci gündem maddesini oluşturuyor..