ATİNA - Yunanistan, yakın tarihinin ikinci önemli yasasını hayata geçirdi.
Yunan parlamentosu şubat ayında eşcinsel evililikleri öngören yasayı onayladıktan sonra, bugün de Yunan anayasasının “özel üniversitelerin kurulmasını” önleyen 16. Maddesin, by pass eden yasa tasarısını 159 oyla onayladı.
300 sandalyelik Yunan parlamentosunda yapılan oylamada 299 milletvekili oy kullandı. İktidar partisi olan muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) 158 milletvekili ile bağımsız bir milletvekili yasa tasarısına olumlu oy verdi. Muhalefet radikal sol SYRİZA, sosyalist PASOK, Komünist Parti KKE, Yeni Sol Partisi, sol eğilimli Özgür Seyir ve aşırıcı milliyetçi partiler ELYSİ, “Ispartalılar” ve “Niki” (zafer) toplam 129 ret oyu kullandılar. 11 milltevekili de çekimser kaldı.
Yalnız muhalefet partilerinin değil; üniversite öğrencilerinin sol eğilimli dernekleri ve birçok eğitim görevlilileri tarafından da reddedilen yasa tasarısının görüşüldüğü ve oylandığı saatlerde parlamento dışında öğrencilerle polis arasında çatışmalar yaşandı.
Fotoğraflar: T24
Sabah saatlerinden yasanın oylandığı gece saatlerine kadar Atina merkezindeki Syntagma (Anayasa) Meydanı'ndaki parlamento binasını kuşatan protestocular, polise taş ve sopalarla karşılık verirken, polis de göstericilere göz yaşartıcı gazlarla ve coplarla müdahale etti. Olaylarda 7 polis dahil çok sayıda kişi yaralandı,14 kişi gözaltına alındı.
Başbakan Kiryakos Miçotakis, yasanın onaylanmasıyla Yunanistan’ın AB ülkeleri arasında “özel üniversiteleri yasaklayan tek ülke olmaktan çıkaracağı bir eğitim reformuna önemli bir adım atıldığını” açıkladı.
SYRİZA lideri Stefanos Kasselakis, özel üniversiteşlere karşı olmadığını ancak Miçotakis hükümetine güvenmediği için Yunanistan’daki özel üniversitelerin “süpermarket”lere dönüşeceğinden tedirgin olduğunu söyledi.
Sosyalist PASOK lideri, Miçotakis’in “özle üniversitelerin kurulmasını yasaklayan anayasasının 16. maddesini göz ardı ettiğini; oysa ilk önce bu anayasa maddesinin değiştirilmesi gerektiğinden” söz etti ve bu yasa ile anayasanın açıkça ihlal edildiğini belirtti.
Fotoğraflar: T24
Komünist Parti KKE Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas’ın ise oylamadan önce yaptığı konuşmasında, “özel üniversitelerde ücretini ödeyemeyecek duruma düşecek kız öğrencilerin fuhuşa yönelmek zorunda kalacaklarını” iddia etmesi tüm partilerde ve kamuoyunda şaşkınlık yaratarak tepkilere yol açtı. İktidar ve muhalefet partileri, Koutsoumbas’ın “8 Mart Kadınlar Günü’nde söylediği bu sözlerden dolayı kadınlardan özür dilemesi” çağrısında bulundu. Koutsoumbas, bu tepkilere rağmen “sözlerinin kasıtlı olarak çarpıtıldığını” söyledi ancak geri adım atmayarak, sözünün arkasında durduğunu belirtti.
16. madde nasıl by pass edildi?
Miçotakis hükümeti, özel üniversitelere karşı gösterilen tepkileri “yumuşatmak” amacıyla Yunanistan’da özel üniversitelerin kurulmasını önleyen 16. maddenin ihlal edimediğini; çünkü bu yasa ile ülkede açılacak özel üniversitelerin “canı isteyen herkesin her kentte üniversite açamayacağını; ya da apartman katllı üniversitelerin izin verilmeyeceğini” söyledi.
Hükümet bu konuda, “yasanın kâr amaçlı olmayan yabancı üniversitelerin Yunanistan’da şube açmalarının sağlanacağını; özel üniversitelerde okumak isteyen ve belirli kriterleri yerine getiren onbinlerce Yunan öğrencinin yüksek öğrenimleri için çok masraflı yabancı ülkelere gitmelerinin önleneceği gibi, Yunanistan’ın yabancı öğrenciler için de çekim merkezi olacağına inandığını” söyledi.
Miçotakis, yasanın daha “cazibeli” olması için de “Devlet üniversitelerinin güçlendirilmesini ve ödeneklerinin artırılmasını” öngören bir madde ekledi.
Muhalefet partilerinin çoğu yasanın içinde yer alan ve “devlet üniversitelerinin güçlendirilmesini” öngören maddeyi büyük bir çoğunlukla onayladıkları gözlendi.