Gündem

"YSK kararlarını satırı satırına okumuş biri olarak diyorum ki aklım şaşırdı"

"Karar, hem siyasi hem de hukuki yönden uzun yıllar tartışma yaratacak nitelikte"

07 Mayıs 2019 07:57

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya,  YSK'nın İstanbul seçimlerinin iptaline yönelik aldığı kararın hem siyasi hem de hukuki yönden uzun yıllar tartışma yaratacağını söyledi. Sarıkaya, kararla ilgili olarak "Yıllardır Ankara’da seçim takip edip, kanunların yapımına tanıklık edip, YSK kararlarını satırı satırına okumuş biri olarak diyorum ki aklım şaşırdı" dedi.

Sarıkaya'nın "YSK kararının zor soruları" başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

YSK’nın dün aldığı karar, hem siyasi hem de hukuki yönden uzun yıllar tartışma yaratacak nitelikte.

Yıllardır Ankara’da seçim takip edip, kanunların yapımına tanıklık edip, YSK kararlarını satırı satırına okumuş biri olarak diyorum ki aklım şaşırdı.

Buna neden de Büyükşehir Belediye Başkanlığı için alınan karar ile hemen ardından Maltepe ile Büyükçekmece kararları arasındaki çelişki…

Bir de YSK’nın aynı üyelerle geçen hafta Bursa Mustafakemalpaşa için aldığı kararı eklendiğinde, iş daha da sarpa sarıyor.

Çünkü YSK’nın 4’e karşı 7 oyla aldığı karar, bir önceki ve sonraki kararlarıyla çelişkili…

Şu cümlem dahi durumu özetlemeye yeter...

Hani 2 Mart sondu?

Sıradan gidersek…

Öncelikle YSK Başkanı Sadi Güven’in de 4 kişi içinde yer alıp aykırı oy kullandığı karar, aynı kurulun 16 gün önce aldığı kararla çelişkili.

Buradan yola çıkarak şu soruların yanıtını gerekçeli kararda bulmak gerekiyor…

1-YSK 20 Nisan günü Bursa Mustafakemalpaşa’daki sandık kurullarının belediye çalışanlarından oluştuğu, bunun tam kanunsuzluk hali oluşturduğuna ilişkin başvuruyu oturuma katılan 10 üyenin oyuyla şu gerekçeyle ret etti:

“Sandık Kurullarına ilişkin itirazların YSK’nın 13/12/2018 tarih ve 2018/1105 kararı ile kabul edilen Seçim Takvimine göre 2 Mart 2019 tarihinde kesin olarak karara bağlanması nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasına ilişkin talebin reddine…”

Yani diyor ki eğer bir aksilik görüyorsan 2 Mart 2019 gününe kadar itiraz etmeliydin.

Bunu yapmadığına göre başvurunun reddine…

YSK bu kararını sadece bu seçimde de almış değil; 2014 yerel genel seçimi, 2015 ve 2018 milletvekili genel seçimlerinde de almış.

Takvim içinde yapılmayan başvuruların hepsini reddetmiş.

İstanbul'da geçerli değil


Şimdi denilecek ki; “Kanun 2018’de değişti, kamu görevlileri şartı getirildi…”

Ama unutulmasın ki, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Kanunu’nun 22 ve 23’üncü maddelerinin devamı aynı kaldı; sandık kurullarının doldurulamaması halinde sandık kurullarında görev almasında sakınca olmayan kişilerce doldurulacağına hükmetti.

Bunu bir kenara bıraksak dahi, aynı kurul 16 gün önce aldığı kararını İstanbul için tersine döndürdü.

YSK’nın 7 üyesi sandık kurullarına 2 Mart 2019’a kadar başvurunun yapılması gerektiğine ilişkin kararını tanımadı ve şu kararı aldı:

“Bir kısım sandık kurullarının ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle yenilenmesine…”

Burada dikkat çeken cümle, “Seçim sonucuna müessir olması nedeniyle…”

Yani YSK, sandık kurullarının oluşumunu seçimin sonucuna etki yaptığına hükmetmiş.