Gündem

Yenidoğan Çetesi davası: Sanık avukatı "Denetim konusunda Sağlık Bakanı yalan söylüyor" dedi, ara karar açıklandı!

Davanın bir sonraki duruşması 18 Şubat'ta görülecek

14 Ocak 2025 10:34

T24 Haber Merkezi 

İstanbul’da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ölümlerine neden olduğu öne sürülen Yenidoğan Çetesi'nin yöneticileri ve üyelerinin yargılandığı davanın 2’nci celsesinde, mahkeme ara kararını açıkladı. 26 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Reddi hakim talebinin değerlendirilmesi için dosya, Bakırköy 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. 

Önceki gün sanık avukatları tarafından duruşma savcısı Kadir Kocakaya'nın soruşturma savcısı Yavuz Engin ile fotoğraf paylaşması gerekçesiyle istenen reddi hakim talebinin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca reddedildiği öğrenildi. Bakırköy 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamada bugün sanık avukatlarının beyanlarının alınmasına devam edildi. Sarı'nın yeni avukatı Sinan İnan, dava dosyasını inceleyemediği için duruşmanın ertelenmesini istedi ancak mahkeme heyeti talebin ara kararda inceleneceğini belirtti. Konuya ilişkin olarak tartışma çıkmasının üzerine sanık avukatı dışarı çıkarıldı. Savunma yapan firari sanık Birinci Hastanesi’nin sahibi Ali Aksu’nun avukatı, müvekkilinin büyük iş insanı olduğunu ve “lanet olsun” diyerek SGK’ya 15 milyon TL ödeme yaptığını söyledi. Sanık İlker Gönen'in avukatı Aydın Mantar ise denetim konusuna değinerek "Sağlık Bakanı yalan söylüyor" ifadelerini kullandı. 

"Yenidoğan Çetesi" hastanelerinin SGK'ya normalin 10 katı üstünde fatura kestiği ortaya çıktı, inceleme başlatıldı

İstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 47 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması ikinci gününde devam etti Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği duruşmanın yapıldığı salonda, polis ekiplerince yoğun güvenlik önlemi alındı.

İlk duruşmada ne oldu?

‘Yenidoğan Çetesi’ davasına ilişkin 18 Kasım’da başlayan ve 13 gün süren ilk duruşmada, sanıklar başta olmak üzere sanık avukatları ve müşteki ailelerin ifadeleri alındı. Mahkeme başkanı, üye hakimler, duruşma savcısı ve avukatlar sanıklara çapraz sorgu yaptı. Çeteye ilişkin yargılama sürerken Fırat Sarı'nın mal varlıklarına mahkeme tarafından tedbir konuldu. Sarı ve ortağı Dr. İlker Gönen’e ait Medicence şirketine bağlı kişilerin de mal varlıklarına tedbir konularak, kapatılan hastanelere ise kayyım atandı.

Savcı, tutuksuz 10 sanık hakkında daha tutuklama istedi. Aynı gün kararını açıklayan mahkeme, tutuksuz yargılanan 7 sanık hakkında daha tutuklama hükmü verdi. Karar sonrası doktor Şeyhmus Çelik, doktor Mehmet Gürül ve TRG Hospital Hastanesi Müdürü Murat Mantuş duruşma salonunda tutuklandı. Duruşma salonunda bulunmayan 4 sanık hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Hakkında tutuklama kararı bulunan Esenler Güney Hastanesinin Mesul Müdürü firari Ali Dirik, duruşmadan bir ay sonra Fatih'te yakalanarak cezaevine gönderildi. Birinci Hastanesi Sahibi Ali Aksu, Hemşire Serenay Şenkalaycı ve Hemşire Ceren Hatice Kırım ise halen firari.

İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Sanık Gıyasettin Mert Özdemir'in ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Ayrıca 44 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor. İddianamede, "dolandırıcılık" suçu işlenerek maddi menfaat temin edilen sorumlu hastaneler ve şirketler için de tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, bunların kapatılıp mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.

"Yenidoğan çetesi"ne yeni fezleke: Entübe bebeklerin akciğer grafisi başka bebeklerin gibi gösterilmiş; başhekim hastane işletmelerini Fırat Sarı'ya kiraya vermiş!

Fezleke

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu'nun hazırladığı "Yenidoğan çetesi"ne ilişkin yeni fezlekede, şüpheliler Hilda Keykubad, Dursun Eryılmaz, Seher Çuhadar ve Şeyhmus Çelik hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 10'ar yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi. Savcıyı makamında tehdit ettiği ortaya çıkan şüpheli Mustafa Kemal Zengin hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Fezlekede, diğer 13 şüpheli hakkında ise farklı suçlardan değişen oranlarda hapis cezası istendi. 

Yenidoğan Çetesi'nde savcıyı tehdit eden Zengin: Öngörülerimi paylaştım, söylediklerim boşboğazlık

Reddi hakim talebi kabul edilmedi 

İlker Gönen'in avukatı, savcının el çektirilmesi ve reddi hakim talebinde bulunarak "14 Aralık'ta soruşturma savcısı ve duruşma savcısının aleni fotoğraf vermesinin adil yargılamayı etkileyeceğini düşünüyoruz" demişti. Duruşma savcısı Kadir Kocakaya’nın reddi talep edildi. Fakat bu talep, Cumhuriyet Başsavcılığı’nca reddedildi.

Fırat Sarı, Sağlık Bakanı'nı işaret etti

Çete lideri olduğu öne sürülen Doktor Fırat Sarı dün salonda yaptığı tutukluk haline ilişkin konuşmada şunları söyledi:

"Bu salonda bebek katili görmüyorum. Hakkımızda medyaya yasa dışı biçimde bilgi verildi ve yalan yanlış haberler yaptırıldı. Emrullah Erdinç diye bir haberci benim fotoğraflarımı basmış. Medyanın tavrı yüzünden dava bu noktaya geldi. Ortaya sunulan şeyler haber değil, bir dizi kurgulardır. Herkes bu algıyı taktir ediyor. Bu olayın sonuçlarında Avcılar, Bağcılar arasında bir sürü hastane kapatıldı. Peki hangi hastanelerin kar marjı arttı? Kimlerin önü temizlendi? Birileri Sağlık Bakanı oldu. Toplumsal olarak beni sildiniz. Yargılanmamız algı üzerinden yapılmış ve bitmiş. Bir uzman görüşü istediniz, yetkin değil. MASAK hesaplarımın hepsini incelesin. Babam Bingöl'ün varlıklı ailelerindendi. 5 kardeşiz, miras kaldı. MASAK 'kara para' dedi. Bunun miras olduğunu bilmiyor mu? Hapishanede insanlık dışı muameleye maruz kalıyoruz. Bakın avukatım yok, dosyayı bıraktı. Sağlık Bakanlığı'nın da sorumluluğu var. Bebek ölümüyle ilgili buradaki insanlar sorumlu tutuluyor. Peki Sağlık Bakanlığı? Herkes beni şikayet etmeye başladı. Meslek hayatım boyunca 15-20 bin yeni doğan bebeğe baktım. Ölüm oranı, TÜİK verilerinin altında. Toplumda sağlık sistemine güven azaldı, şiddet arttı. Ben de olsam şikayetçi olurdum."

Sanık avukatı dışarı çıkarıldı 

Duruşmada savunmaların alındığı sırada tutuklu sanık Fırat Sarı’nın yeni avukatı Sinan İnan, "Ben sanıkla görüşmedim, bir işlem yapılacaksa ve savunma yapacaksam, dosyayı görmem lazım. Duruşmanın makul bir süre ertelenmesini talep ediyorum" dedi. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti süre kararını ara kararda değerlendirileceğini belirterek, duruşmanın devam etmesine karar verdi. Karara sanık avukatı İnan tepki gösterirken, mahkeme başkanıyla avukat arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Bunun üzerine avukat, duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle salondan dışarı çıkarılırken polislere direndi. Diğer sanıkların avukatları da, "Bu yaptığınız savunmaya baskıdır" diyerek tepki gösterdi. Salonda kısa süreli tartışma yaşandı. Sanık avukatı, mahkeme düzenini bozduğu gerekçesiyle kolluk kuvvetleri tarafından dışarı çıkarıldı.

Duruşma sanık avukatlarının beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

"Sağlık Bakanı yalan söylüyor"

İlker Gönen’in avukatı Aydın Mantar da savunma yaptı. Mantar, Fırat Sarı’nın avukatı olmadığını söyleyerek CMK’ya aykırı hareket edildiğini söyledi. Mantar kendi sanığı için yaptığı savunmada taleplerinin kabul edilmediğini söyleyerek şunları aktardı:

“Bizim delilleri kim toplayacak? Hiçbir evrakı dosyaya sokamıyorum. Bağıra çağıra bu insanları yargılatacağım. Biz neye hizmet ediyoruz?”

Mantar, “Bu dosyada bir otopsi var, diğerlerine gerek duyulmamış. Sağlık Bakanı yalan söylüyor. ‘Sık sık soruşturma sürerken denetim gönderdim’ diyor, yalan söylüyor. Bebek öldükten sonra denetim yapılıyor” dedi.

Sanıklardan Murat Mantuş’un avukatı Burak Mengü de “Reddi talep edilen üye müzakereye katılamaz. Ama usule uygun karar verilmiyor” dedi. 

Ali Aksu'nun SGK'ya ödeme yaptığı iddia edildi 

İlk duruşmada hakkında çıkarılan tutuklama kararı sonrası firar eden ve henüz yakalanamayan sanıklardan Birinci Hastanesi sahibi Ali Aksu’nun avukatı da savunma yaptı.

Soruşturma aşamasında müvekkil hakkında bir tutuklama kararı verilmediğini, dosyada herhangi bir değişiklik olmamasına karşın Aksu hakkında tutuklamayla birlikte yakalama kararı çıkarıldığını söyleyen avukat şöyle dedi:

“Müvekkilim tüm sağlık sorunlarına rağmen duruşmada ifade vermiştir. Bu tutuklama kararını anlamış değiliz. Müvekkilim büyük bir iş adamıdır. Zaten bu olaylar sonrasında ‘lanet olsun bu işe. Nedir benim bu olaylardan çektiğim’ dedi. Zira sadece kamu zararı değil, hastanenin kamudan aldığı tüm para müvekkil tarafından iade edildi. Müvekkilim bu aşamada SGK’ya 15 milyon TL ödeme yapmıştır. Tutuklama kararının kaldırılmasını talep ediyoruz.”

26 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Mahkeme duruşmaya aranın ardından ikinci ara kararını açıkladı. 26 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilirken, dosya reddi hakim yönünden incelenmek üzere 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Sonraki duruşma 18 Şubat’ta görülecek.


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi