Kartlı alışverişlerde ödeme almak için 30 gün beklemek zorunda kalan restoranlar, Türk mühendisler tarafından geliştirilen NarPOS yazılımı ile artık paralarını herhangi bir komisyon bedeli olmadan ertesi gün alacak. Ayrıca işletmeler adisyon için de ücret ödemeyecek.
Türk mühendisler tarafından geliştirilen NarPOS yazılımı, sunduğu çözümlerle işletmelerin kepenk indirme oranını düşürürken, aynı zamanda işletmelerin maliyetlerini azaltmayı ve uzun vadede enflasyonun düşmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. NarPOS Kurucu Ortağı ve CEO’su İlyas Akça, 14 binden fazla restorana hizmet verdiklerini belirterek “Yeme-içme işletmelerinin birçok kalemde maliyeti bulunuyor. Bugün paket operasyonunun bir restorana maliyeti yüzde 48. Yemek platformları yüzde 22, bankalar yüzde 3,5 komisyon kesiyor. Ancak restoranlar ortalama yüzde 35 kâr marjı ile çalışıyorlar. Aslında zarar ediyorlar ama ölçüm yapmadıkları için bunun farkında değiller. Onun yüzde 38’i daha ilk 6 ayda kepenk kapatıyor. Bu da ödenemeyen krediler, haciz ve işsizlik anlamına geliyor” dedi.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, NarPOS çözümleri sayesinde e-Ticaret platformları ve bankaların komisyon oranlarını düşürmeye katkı sağladıklarını dile getiren Akça şunları kaydetti: Biz restoranlardan kesinti yapmıyoruz. Aracıların komisyon oranlarını düşürmesini sağlıyoruz. Şu an kartlı ödemelerin yüzde 33’ü sadece bir bankaya ait. Tabii böyle olunca komisyon oranlarını düşürmüyorlar. Bankaların restoranların her siparişine ortak olmasını doğru bulmuyorum. Bizim derdimiz yüzdeyi düşürmek. Bir restoran 5 bin liralık satış yaptıysa ertesi gün işletmenin hesabında 5 bin lira olması gerekiyor. Oysa arada bir sürü komisyoncu var. Visa ve Mastercard bile komisyon ücreti alıyor. Bizim paramız neden yurt dışına çıkıyor? NarPOS, işletmelerden adisyon ve komisyon ücreti almıyor. Banka kartlarından yapılan ödemelerde para 30 gün sonra hesaba geçerken bizim sistemimizde ertesi gün işletmenin hesabına yatıyor. Hem de hiçbir komisyon ücreti kesilmeden.
Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | 'Kısmet ve Niyet'in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor |