T24 Haber Merkezi
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Partililerle tokalaşmasıyla gündeme gelen "Yeni bir çözüm süreci mümkün mü?" sorusunu MHP'li, DEM Partili ve AKP'li isimlere sorduğunu söyledi. Alçı'nın aktardığına göre; MHP'li kaynaklar “Geçmişteki gibi bir şey söz konusu olamaz. Eskisi kötü bir dönemi çağrıştırıyor” görüşünü savunurken, DEM Partililer “Türkiye’nin yeni bir çözüm sürecine çok ihtiyacı var. Biz her türlü diyaloğa açığız ancak henüz havanın değiştiği yönünde bir işaret almadık” diyorlar. Alçı'ya konuşan AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu ise "Bu sorunu ya Atlantik ötesinin elinden alıp çözeceğiz ya da onlar bunu kullanacak" değerlendirmesinde bulundu.
Nagehan Alçı, "Yeni bir çözüm süreci mümkün mü?" başlıklı yazısında, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın"İç cepheyi sağlam tutmalıyız" sözleri ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti'li miletvekilleriyle tokalaşmasının ardından yaptığı "Yeni bir döneme giriyoruz. Ülkemizde barışı sağlamak lazım" açıklamasıyla gündeme gelen "Çözüm süreci yeniden mi başlıyor?" tartışmalarıyla ilgili MHP, DEM Parti ve AKP kaynaklarından aldığı kulis bilgilerini paylaştı.
Nagehan Alçı, şunları yazdı:
"MHP’li kaynaklara sordum… Söyledikleri net… 'Geçmişteki gibi bir şey söz konusu olamaz. Eskisi kötü bir dönemi çağrıştırıyor.'
Peki o halde o el neden sıkıldı? Değişen bir şey yok mu? Bu soruya MHP’li kaynaklar çok açık bir şekilde 'Elbette var, Genel Başkan hiçbir şeyi nedensiz yapmaz. Bir şey yapıyorsa mutlaka sebebi vardır, o el boşuna sıkılmadı' diyorlar.
Sayın Bahçeli’nin Dem Partililerin elini sıkması anladığım kadarıyla önceden partinin yönetim kademesinde istişare edilmiş.
Konuştuğum kaynak 'Ancak Cumhurbaşkanı ile aralarında istişare edip etmedikleri ile ilgili bir şey söyleyemem, o konuda bilgim yok' dedi.
Dem Parti cephesi ne diyor?
Peki Dem Parti cephesinde durum ne? Onlara gelen giden bir mesaj ya da temas var mı? Dem Partililere sordum…
İktidar cephesinden şimdiye kadar gelen bir diyalog ya da temas isteği yokmuş. 'Türkiye’nin yeni bir çözüm sürecine çok ihtiyacı var. Biz her türlü diyaloğa açığız ancak henüz havanın değiştiği yönünde bir işaret almadık' diyorlar.
Dem Parti henüz bir işaret almadık ama kapımız açık diyor, peki ya AK Parti’de hava nasıl? Bu konuda açıklama yapan isimlerden biri olan Orhan Miroğlu’na sordum.
'Türkiye’nin bu konuyu artık aşması lazım Nagehan Hanım bunun için de Cumhur İttifakı’nın kendi gücü ile hareket etmesi önemli. Ana muhalefet buna olumsuz yaklaşacak gibi bir izlenim doğuyor.
Bakın bu sorunu ya Atlantik ötesinin elinden alıp çözeceğiz ya da onlar bunu kullanacak.
Artık Kürtler Türkiye’nin geleceğine siyasal temsil ve kültürel rol olarak daha çok ortak olmalılar.
Mesela hala Pierre Loti tepesi ismi duruyor İstanbul’da. İdrisi Bitlisi değil. İdris-i Bitlisi Türbesini ne iktidar ne muhalefetten ziyaret eden yok. Bu tabuları artık kırmak lazım.
Irak’ta, KYB’nin de KDP’nin de yüzü Türkiye’ye dönüktür, bunların bilinmesi gerekir.
Nagehan Hanım yapılacak şey belli: Cumhur İttifakı’nın kendi iktidar gücüne inanması lazım. Cumhurbaşkanımızın misyonuna Kürtler ve Türklerin inanması lazım.
Bunu MHP’nin lideri Devlet Bahçeli görüyor, bu çok kıymetli."
Yazının tamamını okumak için tıklayın
Ne olmuştu?İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı Gazze operasyonunun ardından Lübnan'a yönelik kara harekatına girişmesi, İran ile İsrail arasında yaşanan gerginlik ve bölgesel savaş söylemleri, siyaset kulislerini hareketlendirdi. Erdoğan: İsrail'in bir sonraki hedefi TürkiyeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim’de TBMM’nin yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada, İsrail - Hamas savaşı ve Lübnan’a sıçrayan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün işgal güçleri Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurdu. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir. Bu niyetini de çeşitli vesilelerle ifşa etmektedir" dedi. "İç cephe" vurgusuErdoğan, aynı konuşmasında, "iç cephe" vurgusu yaparak, “Fitne girişimleri karşısında millet olarak, 85 milyon olarak 'iç cephemizi' sağlam tutmaya gayret ediyoruz. Bugün, İsrail saldırganlığı karşısında, içeride ve dışarıda çatışma alanlarının değil, uzlaşma alanlarının öne çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bahçeli'den DEM Parti ile tokalaşmaErdoğan'ın açıklamalarına paralel olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeni yasama yılı açılışında sürpriz bir hamlede bulundu ve DEM Parti sıralarına giderek, milletvekilleri ile selamlaştı. Bahçeli, DEM Parti'li vekillerin elini sıkmasıyla ilgili, "Yeni bir döneme giriyoruz. Ülkemizde barışı sağlamak lazım" diyerek, "Uzattığım el milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el gelin Türkiye partisi olun gelin teröre cephe alın gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin teklifidir. Biz gelişi güzel keyfe keder, can sıkıntısından anlık dürtülerle dümenden el uzatmayız. Biz durduk yere el vermeyiz. Öylesine yerimizden kalkıp da el sıkmaya teşebbüs etmeyiz. DEM’e düşen sorumluluk uzanan bu samimi elin kıymet hükmünü anlaması dahası Türkiye partisi olması yönünde bir eşik olarak algılayıp değerlendirmesidir" açıklamasında bulundu. DEM Parti'den açıklamaDEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Bahçeli'nin tokalaşma jestini ve açıklamalarını, "Bu konularda atılacak adımları biz de izleyeceğiz hep beraber. Buradaki normalleşme midir, iç barış mıdır; kavramı, ismi ne olursa olsun somut olması gereken şey Türkiye’deki bütün bu sorun zincirinin çözümüne dair sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor" şeklinde değerlendirdi. TIKLAYIN - Devlet Bahçeli yeni yasama yılının açılışında DEM Partililerle tokalaştı TIKLAYIN - Bahçeli’nin son çağrısının ardından DEM kulisleri: Şartlar olgunlaşırsa müzakereye hazırız TIKLAYIN- Yeni "çözüm süreci" mi geliyor? | AKP'li isimlerden peş peşe açıklamalar |