Gündem

Yayın koordinatörü Mavituna cevapladı: Açık Radyo açılacak mı?

22 Ekim 2024 16:16

T24 Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta karasal yayını RTÜK tarafından iptal edilen Açık Radyo'nun yayın koordinatörü İlksen Mavituna "Lisans iptali kararına itirazımızın değerlendirilmesinin ardından yayınımızın formatı belli olacak. Açık Radyo zaten bir internet yayını da yapıyordu. İnternet, dijital yayıncılık tabii ki alternatiflerimiz. Bu alternatiflerden herhangi biri devreye girebilir" dedi.

Gazeteci Semra Topçu, YouTube yayınında Açık Radyo Yayın Koordinatörü  İlksen Mavituna ve Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra'yı konuk aldı. Topçu'nun Açık Radyo'nun akıbeti hakkındaki sorusuna Mavituna, lisans iptaline yapılan itirazın sonucunu bekleyeceklerini söyledi. 

Topcu'nun "Hukuki olarak Açık Radyo ne aşamada, geri açılacak mı?" sorusuna İlksen Mavituna şu cevabı verdi:

"Açık Radyo açılmazsa, alternatifler devreye girebilir"

"Hukuki mücadele çok boyutlu bunun altını çizmek lazım. Bir kere tamamıyla "ifade özgürlüğü" kapsamında olduğunu düşündüğümüz ifadenin kullanımından ötürü ortaya çıkan ceza davası sürmekte. Bunla birlikte lisans iptali kararına da itirazımızı geçen hafta ilettik. Şu anda mahkeme tarafından bunun değerlendirilmesini bekliyoruz. Bu değerlendirilmenin ardından da Açık Radyo yayınının önümüzdeki süreçte ne şekilde dinleyicilerine ulaşmaya devam edeceği belli olacak. "Açık Radyo Açık Kalsın" sloganı bizim için çok kıymetli. 30 yıllık bir birikimin susturulmasını ifade özgürlüğü bakımından büyük bir problem yaratacağını düşünüyoruz. Açık Radyo'nun 30 yıllık geleneği bir çok ürün verdi. Bunlara kitapları, sergileri, uluslararası manada birçok projeyi örnek verebiliriz

Açık Radyo'nun karasal  yayının susacak olması, sonuna geleceğimiz manasına gelmiyor. 'Açık Radyo Açık Kalacak' dememizin sebebi bu. Dediğim gibi lisans iptali kararına itirazımızın değerlendirilmesinin ardından yayınımızın formatı belli olacak. Yani ya FM hakkımızı yeniden kullanmaya başlayacağız. İnternet yayınımız da olacak. Açık Radyo zaten bir internet yayını yapıyordu zaten. İnternet, dijital yayıncılık tabii ki alternatiflerimiz. Bu alternatiflerden herhangi biri devreye girebilir. Lakin önemli olan kamunun doğru bilgiye erişme hakkını savunmaktır. "

Dinleyicilerinden büyük bir destek aldıklarını söyleyen Madra, üzüntüye kapılmadıklarını ve hukuki olarak mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti. 

Ne olmuştu?

24 Nisan'da "Açık Gazete" programında kullanılan "Ermeni soykırımı" ifadesi nedeniyle Açık Radyo'ya 5 kez program durdurma cezası veren RTÜK, karara uyulmadığı gerekçesiyle radyonun lisansını iptal kararı almıştı. 

RTÜK tarafından Açık Radyo'ya verilen yayın durdurma ve para cezası kararı aleyhine açılan davada Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından 08.07.2024 tarihinde 'yürütmeyi durdurma kararı' verilmiş, bu karara RTÜK tarafından itiraz edilmişti.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Açık Radyo’nun lisansının iptal edildiğini duyurduğu açıklamasında, “RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı” ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN - Karasal yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo'dan açıklama: Ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok

 

TOLGA ŞİRİN YAZDI-Açık Radyo'nun kapatılması ve 1915 meselesi