Gündem

Gebze'de hayvan katliamı: Belediyeye ait rehabilitasyon merkezinin çöpünde, ölü kediler ve köpekler bulundu!

Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı, yetkililer açığa alındı

11 Ekim 2024 14:09

T24 Haber Merkezi 

AKP'li Gebze Belediyesi'ne ait barınağın önünde bulunan çöp konteynerinde katledilmiş çok sayıda kedi ve köpek bulundu. Katliamı, yaşam hakkı savunucuları ortaya çıkardı. Olayla ilgili, adli ve idari soruşturma başlatıldı, yetkililerin açığa alındığı duyuruldu. Gebze Belediyesi, hayvanların sokaklardan "cansız olarak toplandığını" öne sürdü. 

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bu sabah, aralarında yavru kedi ve köpeklerin de olduğu 43 hayvanın ilaçla öldürüldüğü iddia edildi.

Olay yerinde olan hayvan hakları savunucusu, Gebze Belediyesi çalışanlarının “Yeni çıkan yasa kapsamında” hayvanları öldürdüklerini söylediklerini belirtti. Yerelde gönüllü olarak da çalışan hak savunucusu, toplamda 30 köpek ve 13 kedinin "Keta-Control" isimli ilaçla öldürüldüğünü söyledi.

Hayvanlarının hepsinin sağlıklı olduğunu ve her hafta çarşamba günleri hayvanları beslediklerini söyleyen bir başka gönüllü, bu hafta gittiklerinde hayvanların bir çoğunu orada göremediklerini belirtti. Hayvanların akıbetini merak eden gönüllüler, alanda yaptıkları aramada hayvanların öldürülerek siyah çöp torbalarına konduğunu gördüklerini belirtti.

Fotoğraf: Ergün Demir - İzmit 

Soruşturma başlatıldı 

Çöp torbalarında 30 köpek, 14 kedi ve 1 karganın ölü bulunmasıyla ilgili Kocaeli Valiliği açıklama yaptı.

Açıklamada, olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın başlatıldığı ifade edilerek, "Basında ve sosyal medya mecralarında yer alan Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi'ndeki görüntülere ilişkin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Kocaeli Şube müdürlüklerince her türlü araştırma ve inceleme yürütülmekte olup, derhal adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" denildi.

"Yetkililer açığa alındı" 

Gebze Belediyesi, görüntülerle ilgili soruşturma başlatıldığını açıklarken, yetkililerin açığa alındığını duyurdu. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ölmüş sokak hayvanlarıyla ilgili basın ve sosyal medyada dolaşıma sokulan görüntüler üzerine ivedilikle harekete geçilmiştir.

Kamuoyuna yansıyan cansız sokak hayvanı görselleri: Balçık Barınma alanımız ve sokaklarımızdan ekiplerimizin cansız olarak topladığı 16 sokak köpeği, Gebze'de meydana gelen trafik kazaları sonucu yaşamını kaybeden 3 köpek ve kendi sağlık sorunları nedeniyle kurtarılamayan 10 köpeğe aittir. Aynı zamanda görüntülere yansıyan kedilerden 9 tanesi sokaklarımızdan çeşitli sebeplerle ölmüş olarak toplanan, 4 tanesi trafik kazası ile ölen ve 2 adet tedaviye cevap vermeyerek ölen kedilere aittir.

Bu can kayıplarının tutanakları ilgili birimlere teslim edilmiştir. Gebze bölgesinde kedi ve köpeklerden oluşan yaklaşık 10.000 sokak hayvanı yaşamaktadır. Gebze Belediyesi Veteriner Müdürlüğü rutin çalışmaları ve vatandaş bildirimleri doğrultusunda sokak hayvanlarının sağlıklı yaşaması, yaşamsal bir sorun oluşturmaması için çalışmaktadır. Şehir merkezi ve otoyollardan uzakta Balçık bölgesinde oluşturduğumuz Barınma ve Beslenme Merkezi bu amaçla hizmet vermektedir. Bu bölgede 4000 köpek Belediyemiz ve hayvan severlerin işbirliği ile yaşamakta, yaşatılmaktadır.

Ölmüş sokak hayvanlarıyla ilgili görüntüler kurumumuz tarafından kabul edilemez olarak değerlendirilmektedir. Konuyla ilgili soruşturma açılmıştır. İlgililer soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınmıştır. Ayrıca Gebze Belediye Başkanlığımızın müracaatı ile Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı da görüntülerle ilgili soruşturma
başlatmıştır.

"AYM vahşeti sonlandırmalı" 

Bölgeye giden CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Gebze Belediyesi'ni konuyla ilgili açıklama yapmaya davet ederek, "Özellikle Gebze Belediye Başkanı'nın çıkıp bu konuda açıklama yapması lazım. Bunun Gebze'ye yakışmadığını, bir vahşet olduğunu düşünenlerdenim. Yetkililerin en acil şekilde çıkıp açıklama yapması lazım" dedi.

Çiler, sosyal medya hesabından da açıklama yaparak, şunları söyledi:

"Yasa bahane edilerek ve yanlış yorumlanarak, onlarca hayvanın aynı anda, bilinçsizce, bile isteye katledildiğini ne yazık ki bizzat gördük. Sayın Başkan da şu an burada olsa ve bir açıklamayı vatandaşlara çok görmeseydi, bir an için haberi olmadığını düşünebilirdik. Bu saatten sonra yapılacak açıklamanın ne hukuki, ne bilimsel ne de vicdani bir gerekçesi olamaz. Bizler Meclis'te yasa görüşmeleri sırasında dile getirdiğimiz gibi bir kez daha sesleniyoruz gelin hep birlikte insancıl şekilde bu soruna eğilelim, bu hatadan dönelim. Anayasa Mahkemesi'nin ivedi şekilde karar vererek bu vahşeti sonlandıracağına inanıyor ve kanlı yasada payı olanları vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum."

HAYTAP, suç duyurusunda bulundu

Haytap Hayvan Hakları Federasyonu da yaptığı açıklamada, "Gebze'deki katliam ile ilgili olarak tüm arkadaşlarımız yola çıktı. Arabalarla ve gönüllerimizle beraber en kısa sürede bölgede olacağız. Hukukçularımız aynı zamanda savcılığa suç duyurusu da bulundular" ifadelerini kullandı.

KOHAYDER Başkanı Çelikkaya: Suç duyurusunda bulunacağız

Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (KOHAYDER) Başkanı Semra Çelikkaya, Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi önündeki çöp konteynerlerinde ölü bulunan hayvanları her gün beslediklerini ve öldürülen hayvanların sağlıklı hayvanlar olduklarını yineledi.

Çelikkaya, Gebze Belediyesi'nin düzenli olarak hayvanları öldürdüğünü; ancak bugün "suçüstü" yapabildiklerini söyledi. Çelikkaya, açıklamasına şöyle devam etti:

"Torbaları açtık ve bazı hayvanların hâlâ canlı olduğunu, bazılarının ise can çekiştiğini gördük. Hayvanları öldürmek için kullandıkları ilaçları başka yere atma zahmetine dahi girişmemişler. Anestezik ilaçlar bunlar ve hayvanlar yavaş yavaş, acı içinde ölmüş. Kocaeli Barosu Hayvan Hakları Merkezi de hayvanların hasta olduğunu iddia ederek yalan söylüyor. Hiçbir iş yapmadıklarını ancak böyle gizleyebilirler çünkü. Savcıyı beklemeye devam ediyoruz; ancak jandarma burada, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkilileri burada, belediye başkanı burada. Suç duyurusunda bulunmak için ifade vermek üzere bizler de avukatlarımızı bekliyoruz.

"Bu barınağın kapatılması için elimizden geleni yapacağız. Türkiye'deki bütün barınaklar kapatılana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Bunlar, bu işi beceremiyor. Gözümüzün önünde her gün onlarca hayvan katlediliyor. Sorumlu veterinerlerin görevden alınması için elimizden geleni ardımıza koymayacağız."

Fotoğraf: Ergün Demir - İzmit 

Hayvanları Koruma Günü'nde paylaşım yapmışlar 

Gebze Belediyesi'nin, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'ne "Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni; halk sağlığını korumak, sokak hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyon işlemlerini modern ve kapsamlı bir tesiste gerçekleştirmek amacıyla 2022 yılında hizmete aldık" notuyla, rehabilitasyon merkezinin videosunu paylaştığı görüldü. 
 
Paylaşımda ayrıca, şu verilere yer verildi: 
 
"Hizmete alındığı tarihten bugüne kadar, merkezimizde; 28.515 sokak hayvanını tedavi ettik. 8031 sokak hayvanını kısırlaştırdık. 21.969 can dostumuzu aşıladık. 685 patili dostumuza yeni yuva bulduk." 
 

"Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'