Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet davasında verilen cezaların bozulmasına ve ve cezaevinde bulunan eski Cumhuriyet çalışanları için infazların durdurulmasına ve tahliye edilmelerine karar vermişti. 16. Daire'nin bozma kararının ardından ilk derece mahkemesinde görülecek dosya için tarih verildi. Dosya, 11 Kasım'da saat 13.30'da İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
Ne olmuştu?
Cumhuriyet gazetesi davasında Orhan Erinç hakkında 6 yıl 3 ay, Murat Sabuncu hakkında "terör örgütüne yardım" suçlamasından toplam 7 yıl 6 ay, Kadri Gürsel hakkında "terör örgütüne yardım" suçlamasından toplam 2 yıl 6 ay, Güray Öz hakkında "örgüte yardım" suçlamasından toplam 3 yıl 9 ay, Musa Kart hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan 3 yıl 9 ay, Aydın Engin hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan 7 yıl 6 ay, Hikmet Çetinkaya hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan 6 yıl 3 ay, Ahmet Şık hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan toplam 7 yıl 6 ay, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan 3'er yıl 9'ar ay, Ahmet Kemal Aydoğdu hakkında 10 yıl, Emre İper hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün, Bülent Utku hakkında "terör örgütüne yardım ve propaganda" suçlamasından ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş; istinaf mahkemesi de bu cezaları onamıştı.
5 yılın altında hapse mahkûm edilen Cumhuriyet çalışanlarının dosyası İstinaf Mahkesi'nce onandı. Onama kararının ardından eski Cumhuriyet çalışanları Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara ve Mustafa Kemal Güngör yeniden tutuklandı. Altı eski Cumhuriyet çalışanı 25 Nisan 2019'dan bu yana Kandıra Cezaevi'nde tutuluyordu.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, cezası 5 yıldan uzun olan eski Cumhuriyet çalışanlarının başvurusu üzerine Cumhuriyet davasına ilişkin hazırladığı tebliğnamede, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçunu işledikleri gerekçesiyle cezalandırılan gazeteciler Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin ile Ahmet Şık hakkındaki cezaların bozulmasını talep etmişti. Tebliğnamede, Şık dışındaki gazetecilerin beraatlerine karar verilmesi istenirken, ceza almalarına kanıt olarak gösterilen, “ByLock kullananlarla görüşme, ByLock kullananların yazışmalarında isimlerinin geçmesi, Abant toplantılarına katılma” gibi eylemlerin tek başına “örgüte yardım” suçunu oluşturmayacağı vurgulandı.
Cumhuriyet Vakfı seçimi sürecinde usulsüzlük yapıldığı, bu isimlerin gazetenin yönetimini ele geçirerek örgütlere yardımda bulunduğu iddiaları için de “olgusal içerikten yoksun” yorumu yapılarak, beraat talebinde bulunuldu. Tebliğnamede, olası beraat kararının, 5 yılın altında ceza aldıkları için haklarındaki hüküm kesinleşen ve cezaevine konulan diğer Cumhuriyet yazarlarına da sirayet ettirilmesi istendi.
Cezaları 5 yıldan az olduğu için yeniden cezaevine girmelerinden 142 gün sonra haklarında tahliye kararı verilen gazeteciler ve Bülent Utku'nun cezaevinde kalmaları öngörülen süre şöyleydi:
Musa Kart - 1 yıl 23 gün
Mustafa Kemal Güngör - 1 yıl 23 gün
Emre İper - 7 ay 14 gün
Hakan Kara - 1 yıl 23 gün
Önder Çelik - 1 yıl 23 gün
Güray Öz: 1 yıl 23 gün
Bülent Utku - 1 yıl 7 ay 20 gün
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet davasında verilen mahkumiyet kararlarının bozulmasına ve beraat etmeleri gerektiğine karar verdi.
Bozma kararının 5 yıl altında ceza alan ve hükmü kesinleşenlere de sirayet ettirilmesine hükmeden Yargıtay, halen cezaevinde olan 6 Cumhuriyetçinin cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerinin istenmesine karar verdi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, cezaevinde bulunan 6 eski Cumhuriyet çalışanı için infaz durdurma ve tahliye kararı verdi. Cumhuriyet eski çalışanları için verilen kararları da bozdu. Daire, Yargıtay Başsavcılığı'nın Ahmet Şıkdışındaki sanıklar yönünden örgüte yardım suçunun oluşmadığını ve beraatlerinin gerektiğini belirterek Cumhuriyet davasında verilen kararlar için bozma isteyen tebliğnamesi doğrultusunda hüküm kurdu.