Haber: Candan Yıldız / Damla Uğantaş
Video montaj: Berk Özdemir
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yedi eski Cumhuriyet gazetesi yazarının cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerine karar verdi. Emre İper hakkında ise onama kararı verilirken Ahmet Şık’ın örgüte yardım iddiasıyla aldığı 7 yıl 6 ay hapis cezasının bozularak, örgüt propagandası, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamaktan yargılanması gerektiğine hükmetti. Yargıtay kararının ardından Cumhuriyet gazetesinin beş eski çalışanı Kandıra Cezaevi'nden tahliye edildi.
TIKLAYIN - Cumhuriyet çalışanlarının 142 gün sonra gelen tahliyesinden kareler
5 yılın altında ceza alan ve temyiz yolu kapalı olan Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik, halen cezaevindeydi. Yargıtay, bozma kararının CMK uyarınca cezası istinafta kesinleşenlere de sirayet ettirilmesine hükmetti. Kararda, içerdekilerin cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerine karar verildi. Karar sonrası dosya yeninden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek. Öte yandan dava kapsamında tutuklu bulunan Emre İper’in cezasının da onandığı belirtildi.
Cumhuriyet çalışanlarından ilk açıklama: Her şeyin mizah olduğu ülkede yaşıyoruz
Yargıtay kararının ardından beş eski Cumhuriyet çalışanı, akşam 21:00 civarında Kandıra Cezaevi'nden tahliye edildi. Tahliye edilen isimler adına Musa Kart bir basın açıklaması okudu. "Her şeyin mizah olduğu bir ülkede yaşıyoruz" değerlendirmesinde bulunan Musa Kart açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Mizah duygusunu kaybetmiş ülkelerde yaşamak zordur. Ama her şeyin mizah olduğu ülkede yaşamak daha da zordur. Her şeyin mizah olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dava dosyamızda da bu görülecektir. Çağdaş ülkelerde insanlar önce yargılanırlar sonra cezalandırılırlar. Bizde tam tersi oluyor. 9 ay Silivri’de tutuklu kaldıktan sonra hâkim karşısına çıkabildik. Yani peşinen cezalandırıldık. Bizler için 30-40 yıl ceza isteyen savcı FETÖ’ye üye olmak suçlamasıyla yargılanıyor ve hakkında müebbet hapis cezası isteniyor. FETÖ ile irtibatlandırıldık çünkü herkesin bildiği bir seyahat şirketini, bir pideciyi bir parkeciyi aradık. 5 yıldan fazla ceza alan arkadaşlarımıza Yargıtay’a gitme hakkı verilmişken bizler yani 5 yıldan az ceza verilenler bu haktan mahrum bırakılmış ve ikinci kez cezaevine yollanmıştık. Üstelik AYM Başkanı hak ihlaline işaret etmişken, Adalet Bakanı “Bir gün bile içeride kalmamaları gerekir” demişken…"
Tahliye sonrası T24'e konuştular
Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör ve Güray Öz tahliye sonrası T24'e açıklamalarda bulundu. Tahliye haberini televizyonlarda geçen altyazılardan aldıklarını söyleyen Musa Kart, yüksek mahkeme başkanlarının, Adalet Bakanı'nın ve 74 baronun Cumhuriyet davasında hak ihlali yönünde açıklama yaptığını hatırlattı. Mustafa Kemal Güngör ise Emre İper hakkında onama kararı verilmesinden üzüntü duyduklarını vurgulayarak, haksız yere çok sayıda insanın cezaevinde tutulduğunu ifade etti. Güngör, kararın Yargıtay, AYM ya da AİHM'den bozulacağını beklediklerini ancak bunun zamana yayılması nedeniyle uzun süre tutukluluk yaşadıklarını dile getirdi. Güray Öz ise "Aydınlar mücadele etmese bu işler düzelmeyecek. Aydınların mücadele etmesi lazım" dedi.
Kılıçdaroğlu arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti
Tahliyenin ardından siyasilerden ilk telefon CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Tahliye olan bütün isimlerle tek tek görüşen Kılıçdaroğlu, geçmiş olsun dileklerini iletti.
Tahliye edilen Cumhuriyet çalışanları eşleri ile birlikte poz verdi...
Ne olmuştu? Cumhuriyet gazetesi davasında Orhan Erinç hakkında 6 yıl 3 ay, Murat Sabuncu hakkında "terör örgütüne yardım" suçlamasından toplam 7 yıl 6 ay, Kadri Gürsel hakkında "terör örgütüne yardım" suçlamasından toplam 2 yıl 6 ay, Güray Öz hakkında "örgüte yardım" suçlamasından toplam 3 yıl 9 ay, Musa Kart hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan 3 yıl 9 ay, Aydın Engin hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan 7 yıl 6 ay, Hikmet Çetinkaya hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan 6 yıl 3 ay, Ahmet Şık hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan toplam 7 yıl 6 ay, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik hakkında "terör örgütüne yardım" suçundan 3'er yıl 9'ar ay, Ahmet Kemal Aydoğdu hakkında 10 yıl, Emre İper hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün, Bülent Utku hakkında "terör örgütüne yardım ve propaganda" suçlamasından ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş; istinaf mahkemesi de bu cezaları onamıştı. 5 yılın altında hapse mahkûm edilen Cumhuriyet çalışanlarının dosyası İstinaf Mahkesi'nce onandı. Onama kararının ardından eski Cumhuriyet çalışanları Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara ve Mustafa Kemal Güngör yeniden tutuklandı. Altı eski Cumhuriyet çalışanı 25 Nisan 2019'dan bu yana Kandıra Cezaevi'nde tutuluyordu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, cezası 5 yıldan uzun olan eski Cumhuriyet çalışanlarının başvurusu üzerine Cumhuriyet davasına ilişkin hazırladığı tebliğnamede, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçunu işledikleri gerekçesiyle cezalandırılan gazeteciler Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin ile Ahmet Şık hakkındaki cezaların bozulmasını talep etmişti. Tebliğnamede, Şık dışındaki gazetecilerin beraatlerine karar verilmesi istenirken, ceza almalarına kanıt olarak gösterilen, “ByLock kullananlarla görüşme, ByLock kullananların yazışmalarında isimlerinin geçmesi, Abant toplantılarına katılma” gibi eylemlerin tek başına “örgüte yardım” suçunu oluşturmayacağı vurgulandı. Cumhuriyet Vakfı seçimi sürecinde usulsüzlük yapıldığı, bu isimlerin gazetenin yönetimini ele geçirerek örgütlere yardımda bulunduğu iddiaları için de “olgusal içerikten yoksun” yorumu yapılarak, beraat talebinde bulunuldu. Tebliğnamede, olası beraat kararının, 5 yılın altında ceza aldıkları için haklarındaki hüküm kesinleşen ve cezaevine konulan diğer Cumhuriyet yazarlarına da sirayet ettirilmesi istendi. Cezaları 5 yıldan az olduğu için yeniden cezaevine girmelerinden 142 gün sonra haklarında tahliye kararı verilen gazeteciler ve Bülent Utku'nun cezaevinde kalmaları öngörülen süre şöyleydi: Musa Kart - 1 yıl 23 gün |