Yaklaşık 10 yıldır Türkiye'de yaşayan Muhammed Hayyani, adres tespiti için gittiği Kumkapı Göç İdaresi'nde, soyadı 'Hayvani' için yazıldığını gördü. Çağlayan Adliyesi'ne götürülen Hayyani, mahkemede soyadı düzeltildikten sonra gözaltına alınarak Tuzla Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi. Hayyani'nin 5 çocuğu ve eşi İstanbul'da kaldı.
Sığınmacılar Platformu, son aylarda yoğunlaşan kimlik ve adres kontrolleri sonrasında yapılan geri gönderme uygulamalarına ilişkin İstanbul'da açıklama yaptı. Düzenlenen toplantıya deport edilmek üzere Hatay'daki kamplara yerleştirilenlerin yakınları da katıldı.
Gazeteduvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre, Fatih'te bulunan İmran Derneği'nde düzenlenen açıklama Türkçe ve Arapça yapıldı. Yaklaşık 10 yıldır Türkiye'de yaşayan Muhammed Hayyani'nin adres tespiti için gittiği Kumkapı Göç İdaresi'nden gözaltına alınarak Hatay'a gönderilmesi de çarpıcı bir örnek olarak anlatıldı.
20 gündür kampta tutulan Muhammed Hayyani, başına gelenleri şöyle anlattı: "Adres tespit için Göç İdaresi'ne gittik. Bana yalan söylediğimi söylediler. 'Soyadınla ilgili yalan söylemişsin' dediler. Soyadım Hayyani ama onlar Hayvani diye kaydetmişler. Bir harften dolayı beni mahkemeye götürdüler. Mahkemeden çıktıktan sonra Çağlayan Adliyesi'nde polis beni gözaltına aldı. Tuzla Geri Gönderme Merkezi'ne götürdüler. Oradan da Hatay'a gönderdiler. Evraklarda ne olduğunu göstermediler. Parmak basıp imza atacağımızı söylediler. Kağıtta hakkımızda deport yazdığını öğrendik. Bizi Suriye'ye gönderecekler. Her gün kampa gelip 'Suriye'ye gitmek isteyen var mı?' diye soruyorlar. Suriye'de kalacak yerimiz yok."