Hükümetlerin ve diğer kuruluşların gizli belgelerini kamuoyuna duyuran WikiLeaks, ABD büyükelçiliklerinin talep ettiği malzeme listelerini yayımladı. Listelerin 'elektronik casusluk' amacıyla talep edilen materyallerden oluştuğu düşünülüyor.
WikiLeaks, küresel çapta ABD büyükelçiliklerinin 'elektronik casusluk' faaliyetleri için 16 binden fazla araç ve ekipman talep ettiği listeleri yayımladı. ABD'nin Frankfurt Konsolosluğu'nun elçiliklere, her tür cep telefonunun şifresini kırıp içindeki verileri ele geçiren bir donanım gönderdiği ortaya çıktı.
Siparişler arasında 'Cep Telefonu Analiz Edici' denilen bir dijital adli tıp cihazı dikkat çekiyor. Cihaz, hangi işletim sistemi olduğu fark etmeksizin, her platformdan her türlü şifreleme ve kilitleme modelini devre dışı bırakıp tüm veriyi almak için kullanılıyor.
Bu cihazın, Nisan 2016'da Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki bir Amerikan diplomatik temsilciliğine, Kasım 2016'da Karadağ'ın başkenti Podgoriça'daki ABD Büyükelçiliği'ne teslimatı için sipariş verilmiş. Siparişlerin toplandığı merkez, ABD'nin Almanya'nın Frankfurt kentindeki Başkonsolosluğu'nun Bölgesel Tedarik Destek Ofisi (RPSO).
US embassies around the world purchase forensics devices that extract data from cell phones and bypass passwords. The US consulate in Frankfurt helped acquire forensics tools for the embassies in Armenia and Montenegro:https://t.co/4DBtlIfQJohttps://t.co/PEFpab7VSM pic.twitter.com/o1CoO54XrI
— WikiLeaks (@wikileaks) December 22, 2018
Geçtiğimiz yıl ABD'nin Panama Büyükelçiliği ise dijital istihbarat şirketi Cellebrite'in ürettiği, cep telefonu, tablet ve drone gibi cihazlar üzerinden 'adli kopya' almayı sağlayan yazılım Evrensel Adli Çekip Çıkarma Cihazı (UFED) için ruhsat talep etmiş.
And last year the US embassy in Panama sought licenses for Cellebrite's
— WikiLeaks (@wikileaks) December 22, 2018
Universal Forensic Extraction Device (UFED) in order to extract data from the phones of people detained or arrested in Panama.https://t.co/S0LiYpJfoq
More details in the Spy Files: https://t.co/Yliu8KzTUx pic.twitter.com/HvxZlHQtKO
Ağustos 2018'de ABD'nin El Salvador Büyükelçiliği'nin 'Taktik Casusluk Ekipmanı' talebi, kravat, kasket, gömlek düğmesi, saat, USB sürücüleri, çakmak ve kalem gibi gündelik eşyalara saklanarak kamufle edilmiş şekilde 94 casusluk kamerasını içeriyor.
ABD'nin Kolombiya Büyükelçiliği'nin 8 Mayıs 2017 tarihli alışveriş listesinde de şapkalar, gözlükler, kameralar, gece sensöreri ve dürbün siparişleri yer alıyor.
ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği ise 15 gizli radyo ve 20 ses kayıt cihazı sipariş etmiş.
Türkiye ile ilgili de belgeler var
WikiLeaks, bu listelerin kamuya açık belgeler olduğunu belirterek belgeler için aranabilir bir veritabanı hazırladı. Ancak bu belgelerin ABD büyükelçiliklerinin internet sitelerine bağlantısı bulunmuyor.
Listede ABD’nin Türkiye’deki temsilciliklerine ait belgeler de yer alıyor. Yayınlanan belgelerde kamuya açık olan açıklamaları da bulunuyor.
WikiLeaks’in sitesinde yer alan dokümanlarda Türkiye’den 195 belge yer alıyor. ABD’nin Türkiye’deki temsilciliklerinden yapılan resmi duyurular, iş ilanları ve ihalelerle ilgili detaylar bulunuyor.