Türkiye'de 400 bin dolar değerinde konut satın alarak vatandaşlık imkânından yararlanan yabancı yatırımcının, vatandaşlık aldıktan sonra konutunu sattığına dikkat çekildi.
Emlak uzmanı, gazeteci ve yazar Tebernüş Kireççi, konuyu Gazete Oksijen'deki köşesine taşıdı.
Kireççi, Zenith Gayrimenkul Kurucu Ortağı Emre Azer'in şu sözlerini aktardı:
"Yabancı yatırımcılar gerek hızlı fiyat artışları gerekse bunun karşılığı kira getirisindeki uzun yılları bulan amortisman süreleri yüzünden rotasını Dubai, Portekiz, Kıbrıs, İspanya, Malta gibi ülkelere çevirmiş durumda. Yabancıların Türkiye’den gayrimenkul almalarının sebebi, artık yatırım değeri olmaktan çıkıp onlar için kolay seyahat etme, ortak din ve kültürde buluşma isteği oldu.
Vatandaşlık amaçlı gayrimenkul alanlar 3 yılı doldurduğunda evini satmaya başladı. Bir nevi iş bitti yapı paydos. Pasaportu alan onu almasına sebep olan gayrimenkulü nakde döndürerek farklı ülkelere ya da kendi ülkesine yatırım yapmayı tercih ediyor. Konutlarını satmalarının bir sebebi de kiracılar. Günün sonunda anlaşamıyorlar ve hukuki süreçlerden uzak durmak istiyorlar. Bu nedenle de satmayı tercih ediyorlar. Hatta bu durum bile maalesef ev sahipleri açısından kiracı adayının hangi ülke vatandaşı olduğu gibi bir kritere dönmüş durumda."