Türkiye'deki faaliyetleri açılan haksız rekabet davasından sonra ihtiyati tedbir kararıyla durdurulan online otel rezervasyon portalı Booking.com'u Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB), ‘haksız rekabet’ davası açarak kapattırdığı Booking.com’un ardından benzer 20 site için daha yargıya gidecek.
Hürriyet'in haberine göre, TÜRSAB Yönetim Kurulu aldığı karar sonucunda booking.com benzeri şekilde yurtdışı merkezli, Türkiye’de vergi ödemeyen online rezervasyon sitelerine dava açmaya hazırlanıyor.
Yönetim kurulu toplantısında konuyu gündemine alan TÜRSAB, Türk pazarında, Türk müşteriye, Türkiye’de ürün ve hizmet satarak kazanç elde etmesine rağmen, vergi ödemeyerek Türk Seyahat acenteleri ve Türk tur operatörleriyle haksız rekabet eden airbnb, agoda, skyscaner ve expedia gibi 20’ye yakın site ile ilgili hukuki işlem başlatma kararı aldı.
Konuyla ilgili haber duyulduğu sıralarda AK Parti'nin resmi Twitter hesabından TÜRSAB heyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğüne dair bir mesaj paylaşıldı.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) heyetini kabul etti. pic.twitter.com/AK0EmZ8LM2
— AK Parti (@Akparti) 8 Ağustos 2018
Ne olmuştu?
TÜRSAB avukatları, seyahat acentelerine karşı haksız rekabet gerçekleştirdiği iddiasıyla online rezervasyon portalı Booking.com aleyhine faaliyetlerinin durdurulması talebiyle dava açmıştı.
Davayı 29 Mart 2017'de kabul eden mahkeme, booking.com şirketinin, internet adresi üzerinden ve oluşturulacak başka bir adres üzerinden, Türkiye'deki otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetinin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) yazı yazılmasına karar vermişti.
Davalı Booking.com'un avukatları, Türkiye'deki faaliyetlerin tedbiren durdurulması kararına itiraz etmiş, itirazı değerlendiren mahkeme, 26 Mayıs 2017'de verdiği kararla, bu itirazları reddetmişti.
Mahkeme ayrıca bir önceki celse, İstanbul, Marmara ve Boğaziçi üniversitelerinin vergi ve ticaret hukuku konularında uzman öğretim üyeleri arasında belirlenecek bilirkişi heyeti tarafından rapor düzenlenmesine karar vermişti.