Spor

Türkiye'yi Olimpiyat'ta temsil eden ilk kadın milli atlet Ayşe Üner Teoman Ulupınar hayatını kaybetti

07 Ekim 2024 13:03
Berna Abik

T24 Spor

Türkiye'yi Londra 1948 Olimpiyatları’nda temsil eden ilk kadın milli atlet Ayşe Üner Teoman Ulupınar, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Ayşe Üner, Londra 1948 Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil eden 68 sporcu içerisindeki tek kadın olarak 100 metre koşmuş ve Berlin 1936 Olimpiyatlar'ında Türkiye'yi eskrim branşıyla temsil eden ilk kadın sporcular Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni'den sonra Olimpiyat'a katılan üçüncü kadın sporcu olmuştu. 

Ayşe Üner, Londra 1948 Olimpiyatları'nda 100 metrede dördüncü olmuş, birinciliği ise 'ev kadını' diye kimsenin şans vermediği Hollandalı Fanny Blankers Koen göğüslemişti. 

TIKLAYIN | Öncü kadınlarımız: Halet Çambel ve Suat Fetgeri 

TIKLAYIN | 'Ev kadını' diye kimse şans vermedi, 4 altınla Olimpiyat tarihine geçti 

TIKLAYIN | 60 Saniyede Olimpiyatlar (48 Bölüm)

Ayşe Üner Ulupınar’ın vefat haberi, yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan tarafından duyuruldu. Kopan X platformunda yaptığı paylaşımda “1948 Olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil eden ilk kadın milli atlet Ayşe Üner Ulupınar vefat etti. Canım arkadaşım Zeynep’in annesi. Ali’nin anneannesi. Mehmet Teoman’ın ablası, Selim Atakan’ın kayınvalidesi. Bütün aileye sabır diliyorum. Başınız sağ olsun” dedi.

Galatasaray Divan Kurulu üyesi de olan sporcu için, Galatasaray Spor Kulübü'nün internet sitesinden de bir duyuru yapıldı. 

Duyuruda şu ifadelere yer verildi: 

"Kulübümüz 8166 sicil numaralı Divan üyesi, 1948 Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil eden ilk kadın atlet Ayşe Üner Ulupınar’ın vefat haberini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.

Merhumeye Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı dileriz."

Ayşe Üner Ulupınar kimdir?

Asıl adı Ayşe Üner Teoman olan Ayşe Üner Ulupınar 10 Ekim 1932’de Ankara’da doğdu. Galatasaraylı futbolcu Ali Teoman’ın kızı olan sporcu atletizme 1947'de 16 yaşında Ankara Kız Lisesi’nde okurken başladı.

Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda koşular yaparak kendini geliştirdi. Öğretmeninin yönlendirmesiyle Gül Kupası’na katıldı ve Türkiye rekoru kırdı.  Londra 1948 Olimpiyatları’na Türkiye’den giden 68 sporcu arasındaki tek kadın oldu ve 100 metrede 13.6 saniyelik derecesiyle kendi serisinde dördüncülüğü elde etti ve elendi. Olimpiyatlarda yarışan ilk Türk kadın atlet unvanını kazandı. Galatasaray forması ile yarışmalara katılan Üner, 1951 yılında çalışma zorlukları ve antrenör yokluğu nedeniyle atletizmi bıraktı.