Ekonomi

Türkiye'ye 6 ayda 4,69 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım

13 Ağustos 2024 16:12

Uluslararası Yatırımcılar Derneği verilerine göre, Türkiye'ye toplam uluslararası doğrudan yatırım girişi ilk 6 ayda 4,69 milyar dolar oldu.

Türkiye'ye 2024'ün ilk altı ayında toplam 4.69 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi olurken, UDY girişinde geçen yıl aynı döneme göre yüzde 5 düşüş kaydedildi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından açıklanan verilere göre, bu yılın ilk altı ayında Türkiye’ye yatırım sermayesi girişleriyle 2.85 milyar dolar, yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla 1.54 milyar dolar ve borçlanma araçları ile 754 milyon dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Yatırım tasfiyelerinin 443 milyon dolar değerinde aşağı yönde etkilemesiyle, toplam UDY girişi 4.69 milyar dolar olarak hesaplandı.

Açıklamaya göre, ilk altı ayda çekilen UDY, aynı dönem içerisindeki cari açığın yüzde 28'ine karşılık geldi.

Reuters'ın haberine göre, söz konusu dönemde 2.85 milyar dolarlık toplam yatırım sermayesi girişi içinde 664 milyon dolarlık yatırım girişi ve yüzde 23 pay ile “toptan ve perakende ticaret” ilk sırada yer aldı.

Finans faaliyetleri ise yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 12’sini çekti. Sektöre gerçekleşen 274 milyon dolarlık yatırım, bankacılık ve sigortacılık haricinde kalan diğer finansal hizmet faaliyetleri ile ilişkili olarak kaydedildi. En fazla yatırımın gerçekleştiği diğer sektörler yüzde 11’lik pay ile ulaştırma ve depolama, yüzde 9’luk pay ile bilgisayarların, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı ve yüzde 6’lık pay ile madencilik ve taş ocakçılığı oldu.

İlk altı ayda Türkiye’ye gelen UDY yatırım sermayelerinin kaynak ülkeleri incelendiğinde Hollanda yüzde 20 ile ilk sırada yer alırken; onu yüzde 13 ile ABD, yüzde 10 ile Almanya, yüzde 9 ile İrlanda, yüzde 8 ile Norveç ve yüzde 8 ile Birleşik Krallık takip etti.