Ekonomi

Türkiye'nin üç yıl sonra düşen risk primi (CDS) yeniden 300'ün üzerine çıktı

05 Ağustos 2024 17:06
Cengiz Anıl Bölükbaş

ABD ekonomisine yönelik resesyon endişelerinin artması ve yükselen jeopolitik risklerle beraber uluslararası piyasalarda yaşanan depremin ardından, Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takasında (CDS) yükseliş gerçekleşti. Türkiye'nin risk primi (CDS) yeniden 300'ün üzerine çıktı. Türkiye'nin risk primi 2021 yılından sonra ilk defa 300 puanın altına düşmüştü. Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı ve eski Ziraat Bankası Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, “Uluslararası piyasadaki gelişmeler ve Türkiye’deki ortamın gergin olmasından kaynaklı bir artış söz konusu” dedi.

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), Mart 2021'de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) başkanlık görevine Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasının ardından risk priminde yükseliş kaydedilmiş ve ay sonunda risk primi 480 baz puanın üzerine tırmanmıştı. Takip eden dönemde görece yatay bir seyir izleyen risk primi parasal gevşeme döneminin başlamasıyla yükseliş ivmesine girmiş ve Temmuz 2022'de 900 baz puanı aşarak 2008 sonrası en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Genel seçimlerinden ardından düşüş başlamıştı

2023 yılındaki genel seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin değişmesiyle birlikte CDS’de düşüş başlamıştı. 17 Kasım 2023’te, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yaklaşık 3 yılın ardından ilk kez 350 baz puanın altına inerek 348,2 seviyesine gelmişti.

Türkiye'nin risk primindeki iyileşme devam ederken, 14 Aralık 2023’te aşağı yönlü bir eşik daha kırılmıştı. Türkiye'nin 5 yıllık risk primi 19 baz puan gerilemeyle 300 baz puanın altına düşmüştü. 7 Mayıs 2024 tarihinde de (CDS), Şubat 2021'den bu yana ilk defa 282 baz puanın altına gerileyerek 281,75 puana düşmüştü.

Küresel piyasalarda Fed'in politika hatası ihtimali ve ABD'de yükselen resesyon beklentileriyle birlikte jeopolitik gelişmelerin etkisiyle rekor düşüşler yaşanırken, Borsa İstanbul da yeni haftaya sert satışlarla girdi. Gün içerisinde Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yüzde 5,39 yükselişle 291'e çıktı.

An itibariyle de CDS yeniden 300’ün üzerine çıktı.

“Uluslararası piyasaların ve siyasi ortamın etkisi”

Risk primindeki artışı değerlendiren Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı ve eski Ziraat Bankası Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, “Uluslararası piyasadaki gelişmeler ve Türkiye’deki ortamın gergin olmasından kaynaklı bir artış söz konusu. Özellikle Instagram’ın kapatılmasının da etkileri mevcut. Bu sebeplerden kaynaklı risk priminde bir yükselme var. Önümüzdeki dönem uluslararası piyasadaki gelişmeler ve Türkiye’deki siyasi ortamdaki gerginliğin azalmasına bağlı olarak bu tablo değişecektir” dedi.