T24
Cumhuriyet gazetesi davasında 5 yılın altında hapis cezasına mahkûm edilen ve mahkûmiyet kararı onanan eski yazar ve yöneticilerin yeniden cezaevine girmesi
ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Cumhuriyet davasının birçok kişi tarafından "Türkiye'de basın özgürlüğü için ciddi etkileri olduğu düşünülen bir dava" olarak görüldüğünü belirtti. Suçlamalara kaynak gösterilen kanıtların çoğunun gazete manşetleri, haberler ve köşe yazıları olduğuna dikkat çeken New York Times, "Türkiye'de medyanın çoğunu artık Erdoğan'ın müttefikleri kontrol ediyor" ifadelerine yer verdi. Times ayrıca Türkiye'nin "International Press Institute" verilerine göre basın özgürlüğü konusunda 179 ülke arasında 157. olduğunu hatırlattı.
Londra merkezli haber ajansı Reuters, Cumhuriyet gazetesini "Erdoğan'a eleştirel yaklaşan son gazetelerden biri olarak" nitelendirdi. Reuters hazırladığı haberde "İnsan hakları örgütleri Türkiye'de basın özgürlüğü hakkında endişelerini dile getiriyorlar ve Erdoğan'ı muhalifleri bastırmakla suçluyorlar" ifadelerine yer verdi. Associated Press de "Cumhuriyet'in Erdoğan'ı eleştiren son gazetelerden biri olduğunu" yazdı.
Cumhuriyet gazetesinin altı eski çalışanının tekrar cezaevine girmesi Fransız basınında da geniş yer buldu. Fransa'nın en yüksek tirajlı gazetesi Le Monde, "Musa Kart, Erdoğan adaletinin kollarında" başlığıyla yayımladığı haberde, "64 yaşındaki Musa Kart kimseyi öldürmedi, o sadece çizdi ve 2018 yılında Uluslararası Editoryal Karikatür Ödülü’ne layık görüldü. Ödül aldığı yıl da Türkiye adaleti onu 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı." ifadelerine yer verdi. Le Figaro ise Cumhuriyet davasının "Türkiye’de basın özgürlüğünün durumuna dair bir sembol haline geldiğini" yazdı.