Gündem

Türkan Saylan vefat etti

İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nde tedavi gören ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan sabaha karşı hayata gözlerini yumdu.

18 Mayıs 2009 03:00
İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nde tedavi gören Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan sabaha karşı hayata gözlerini yumdu. Bilinci son 24 saate kadar açık olan Saylan'ın son mesajı bana düşen görevleri yerine getirdim, ölüme hazırım oldu.

Türkan Saylan için üzülmeyin...  Doğan Akın yazdı

Saylan: Hakim olacaktım ama vazgeçip hekim oldum

'Onun sayesinde artık sosyal tıp anlayışı var'
'Saylan'ın ölmesi için dua ettim'
Hükümetten ilk açıklama Günay'dan
Baykal: Acımız daha da ağırlaştı
YÖK Başkanı Özcan'dan başsağlığı mesajı
Önce cüzzamla, sonra cehaletle savaştı
Saylan: Doğru, misyonerim

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nde kanser tedavisi sürdürülen ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan'ın doktorları yaşam destek tedavisi uyguluyordu. Saylan'ın uykusuzluk şikâyeti üzerine uyku ilacı yardımı ile rahat uyumasının sağlandığı ve kan değerlerindeki düşüklük nedeniyle kemoterapi uygulamasına son verildiği bildirilmişti.

17 yıldır göğüs kanseriyle mücadele eden Saylan’ın tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Enstitüsü’nde saat 04.30’da vefat ettiği açıklandı.

Ergenekon soruşturması kapsamında Saylan’ın başkanı olduğu ÇYDD şubelerinde arama yapılmış, derneğin çok sayıda yöneticisi de gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında Prof. Dr. Saylan’ın evinde arama yapılmıştı. Bu arama büyük tepki çekmişti.

Cenaze töreni 13:30'da başlıyor

ÇYDD Yöentim Kurulu Üyesi Dr. Aysel Çelikel düzenlediği basın toplantısıyla Türkan Saylan'ın cenaze törenine ilişkin bilgilenbdirmede bulundu. Çelikel yaptığı açıklamada, " cenaze töreninin yarın 13:30'da başlayacak" dedi.

Çelikel programa ilişkin şu notları aktardı: "Törenler çok hoşlanmazdı ama bir saatlik bir tören yapacağız. Törende birkaç kişi konuşacak her gelen konuşmayacak . İsimleri tespit ettik ,Teşfikiye Camii'ne gidilecek.. Teşfikeye'den Rumeli Caddesi, Palasgargazi Caddesi'nden, Zincirlikuyu mezaerlığını gidilecek saat 18:00 gibi orada olacağız. Yarın 13.30 dan itibaren program başlayacak"


ÇYDD: Ülkemizin başı sağolsun

Saylan'ın vefatının ardından ÇYDD Genel Merkezi yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, bugün saat 04.30'da vefat etmiştir. Çok sevdiği ülkesinin çocuklarında, gençlerinde ve yol arkadaşlarının yüreğinde hayallare, düşünceleri, ilke ve değerleri ile yaşamaya devam edecektir. Ülkemizin başı sağolsun" denildi.

'Yaşamaya devam edecektir...'

ÇYDD’nin internet sitesinin giriş sayfasında da şu açıklamaya yer verildi:
“ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan bugün saat 04.30’da vefat etmiştir. Çok sevdiği ülkesinin çocuklarında, gençlerinde ve yol arkadaşlarının yüreğinde hayalleri, düşünceleri, ilke ve değerleri ile yaşamaya devam edecektir. Ülkemizin başı sağolsun”
ÇYDD Genel Merkezi ve tüm şubeleri 18 Mayıs 2009

'Tüm görevlerimi yerine getirdim, ölüme hazırım'

Saylan'ın doktoru yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Saylan'ın bilinci son 24 saate kadar açıktı. Cumartesi dondurma yiyip su içti, sorularımıza mantıklı cevap veriyordu. Bilinci son 24 saatte kapandı. Mesajı 'Bana düşen tüm görevleri yerine getirdim, ölüme hazırım' oldu.

Hastaneden yapılan açıklamada, Türkan Saylan’ın bu sabah saat 04.45’te hayata veda ettiği ettiği belirtildi.

Doktorlar, “Tedavi için tıbbın tüm olanakları kullanıldı. Son iki haftada durumu ağırlaştı. Bulunan tüm girişimlere rağmen sabah 04.45’te hayata gözlerini yumdu.

Bilinci son 24 saate kadar açıktı. Son 24 saate kadar sorularımıza cevap veriyordu. Kısık sesle konuşabiliyordu. Göz kaş hareketleri yapabiliyordu. Bilinci açıktı, ama biz hastalarımızın geceleri rahat geçirebilmesi için rahatlatmak maksadıyla uyku ilacı verdik, ama bu bilinci kapama amacıyla yapılan bir şey değildi.

1990 yılından beri meme kanseri tedavisi görüyordu. 2002’de karaciğer metastazı oldu ama günlük yaşamını hiç aksatmadı. Bu anlamda hem hastalara hem de bize örnek oldu. Hem kemoterapi aldı, hem normal yaşamına devam etti” diye konuştular.

Cenaze töreni yarın (19 Mayıs Salı)

Saylan'ın son yolculuğuna önce çarşamba günü uğurlanacağı açıklandı. Ancak Saylan'ın gençlere verdiği öneme vurgu yapmak için cenazenin Gençlik ve Spor Bayramı olan 19 Mayıs Salı günü kaldırlmasına karar verildi. Saylan'ın cenazesi Teşvikiye Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

İlgili haberler:

Türkan Saylan iddialara yanıt verdi
Saylan: Bana tuzak kurdular
Saylan: Kızları okutmamız cemaatlere zarar veriyor
12. dalganın değerlendirme raporu
Saylan ve Mergen'i listeye polis eklemiş
Başbuğ'un emriyle Saylan'a askeri ziyaret