Eski İstanbul Barosu Başkanı hukukçu Turgut Kazan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığıyla ilgili, "Anayasayı okuduğum zaman bunun yorumu yok, her şey çok açık. Yorumlanamaz" dedi.
Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olmasını değerlendiren hukukçu Turgut Kazan, anayasanın ilgili maddesinin çok net olduğunu, konunun tartışmaya kapalı olduğunu ifade etti.
Sol Haber'den Aslı İnanmışık'a konuşan Kazan, şunları söyledi:
"Anayasanın 101. maddesinin 2. fıkrası çok açık bir biçimde, 'Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir' diyor. Bu daha önce kabul edilmiş bir fıkra. 'Sistem değişikliği' dedikleri şey her ne demekse o bir anayasa değişikliğidir. Yeni bir anayasa yapılmamıştır. Bu anayasa yerine yeni bir anayasa yapılsa o zaman bu görüş öne sürülebilir. Veya bu anayasa değişikliği sırasında 'Daha önce cumhurbaşkanlığı yapmış olanlar için 2. fıkra uygulanmaz' gibi bir madde koyarsanız yine olabilir. Ama cumhurbaşkanının yetkileri genişletilmiştir. 'Başkanlık sistemi' diye bir şey anayasada yok ki."
"Başkan diye bir kavram anayasada yok"
"Sayın Erdoğan'ın baş hukuk danışmanı, 'bu başkanlık sistemidir, başkan seçilmiştir' diyor" anımsatmasında bulunan Kazan, "Başkan diye bir kavram yok anayasada. 'Hükümet sistemi' diye bir şey de yok. Anayasanın söylediğine göre cumhurbaşkanı yürütmenin başıdır" ifadelerini kullandı.
Kazan, şöyle devam etti:
"Bugün anayasaya karşı hile yapılarak seçilen bir üyenin Anayasa Mahkemesi Başkanı olacağı konuşuluyor. Böyle bir ortamda, 'Yüksek Seçim Kurulu'ndan ne bekliyorsunuz' sorusunun yanıtını bir hukukçu olarak gönül rahatlığıyla vermemiz mümkün değil. Anayasayı okuduğum zaman bunun yorumu yok, her şey çok açık. Yorumlanamaz. Aksi iddia ediliyorsa bir geçici madde konulacaktı."
"Ama bu tabii farklı bir tartışmayı getirir. 116. maddeyi bir tuzak olarak hazırlıyorlardı ve doğru yazamadılar. Zaten doğru yazacak adamları da yoktu" diyen Kazan, şunları kaydetti:
"Ayrıca bu tartışma yeni başlamadı, anayasa değişikliğinden sonra ilk seçim başlamadan önce başlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçilir de Meclis çoğunluğu muhalif olursa diye Anayasa 116. maddeyle ilgili telaşa kapıldılar. O zaman cumhurbaşkanı, Meclis'i fesheder, cumhurbaşkanı da yeni bir seçime girer ve biz 7 Haziran gibi bir imkana kavuşuruz, muhalif parlamentoyu bu tuzakla bertaraf etmiş oluruz diye tuzak hazırlamışlardı. Ancak dediğim gibi beceremediler. Cumhurbaşkanının feshini öne çıkardılar. O sırada bu tartışma başladı. Tekrar edeyim söyledikleri gibi Anayasa'nın 101. maddesinin 2. fıkrasını yorumlamak söz konusu olamaz. Mesele o kadar net."