Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayıyla birlikte "Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları"nı açıklamayı bıraktı.
Bugün açıklanan ve yıllık bazda yüzde 73,5'e yükselen enflasyon verisi içerisinde madde fiyatlarına yer vermedi.
TÜİK'ten konuya ilişkin 26 Mayıs'ta bir açıklama yapılarak "TÜFE kapsamında yayımlanmakta olan ayrıntılı tabloların sunum şekli ve içeriği konusunda kamuoyunda gündeme gelen yapıcı eleştiriler de dikkate alınarak, piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından daha doğru okunması ve takip edilmesine imkan verecek bazı düzenlemeler yapılacaktır.
Bu amaçla Eurostat’ın TÜFE verileri konusundaki dağıtım politikası ve şeffaflık kriterleri de değerlendirilerek, ilerleyen süreçte TÜFE kapsamında yayımlanmakta olan ve Eurostat tarafından talep edilmeyen tabloların kaldırılarak, aynı şekilde talep edilen yeni tabloların da eklenmesine karar verilmiştir.
Hazırlık çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yeni yayımlanacak olan tablolarda, geçmiş aylara ait karşılaştırılabilir veriler de yer alacaktır" denilmişti.
TIKLAYIN: TÜİK: Enflasyon mayısta yıllık yüzde 73,5'e yükseldi
TIKLAYIN: ENAG: Enflasyon mayısta yıllık yüzde 160,7 arttı
Sosyal medyadan tepkiler geldi
Öte yandan karara ilişkin sosyal medyadan da tepkiler geldi. CHP Tekirdağ Milletvekili ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, TÜİK'te başkan değişikliğine dikkat çekerek karara ilişkin "Enflasyonla mücadele edemeyenler, Enflasyon rakamlarıyla mücadeleye hız vermiş" dedi.
Öztrak şu ifadeleri kullandı:
"Mayıs ayı madde sepeti ve ortalama madde fiyatları nerede kaldı #TÜİK? Enflasyon rakamlarını yayımlayan dairedeki başkan değişikliği anlaşılan işe yaramış. Enflasyonla mücadele edemeyenler, Enflasyon rakamlarıyla mücadeleye hız vermiş."
"Enflasyon verisine güvensizliği daha da artıracak"
T24 Ekonomi yazarı Uğur Gürses, bu kararın şeffaflığı ortadan kaldırarak enflasyon verilerine duyulan güvensizliği artıracağına işaret ederek şunları söyledi:
"TÜİK 410 ürünün fiyatının bulunduğu madde sepetinin yayımını durdurmuş...('Sağlık sebepleriyle' ?) Şu sayılar olmasa enflasyonu ne güzel yönetirdik..
TÜFE alt endekslerine ise kimi ürünlerin 143 grup kalemi eklenmiş. Böylece kalem kalem ürün takibi zorlaştırılmış. Şeffaflığı yok ederek enflasyon verilerine olan güvensizliği daha da derinleştiriyorlar.
Şimdi bu kafayla bir de kısa vadeli 'enflasyona endeksli tahvil' çıkaracaksınız?"
"Bu bir skandal"
Ekonomist İris Cibre ise bu kararı "skandal" olarak niteleyerek şöyle dedi:
"2022 Mayis Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları Dosyasına MAYIS ayı eklenmemis nedenini öğrenebilir miyim?
"Bulduğunuz fiyatları zaten bulamıyorduk"