T24 Haber Merkezi
Avrupa piyasalarında savunma hisseleri son 4 yılın en iyi performansını sergileyerek en yüksek fiyatlamalara ulaştı.
Almanya 10 yıllık tahvil faizleri de aynı şekilde son 2 yılın en yüksek seviyesini gördü.
Avrupa çapındaki büyük savunma sanayii şirketleri hisse değerlerini yüksek yüzdelerle yukarı seviyelere taşıdılar. Almanya'nın en büyüğü olan Rheinmetall hisseleri, yüzde 11.7'lik yükseliş ile bir rekora tanıklık etti. İtalyan Leonardo yüzde 11.6'lık bir yükseliş sergilerken, İngiliz BAE Systems yüzde 14.3'lük bir yükseliş gösterdi.
ABD Başkanı Donald Trump, 28 Şubat Cuma günü Oval Ofis'te Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile gerçekleştirdiği toplantıda sarf ettiği sözlerle global kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.
Ardından İngiltere ve Fransa'nın Ukrayna'da bir barış anlaşması isteklerine öncülük eden Avrupalı Liderler Zirvesi pazar günü Londra'da gerçekleşmişti.
Financial Times'a göre; Avrupalı liderler, Trump yönetiminin gelecekte yaşanabilecek herhangi bir Rus saldırganlığına karşı gerekli bir caydırıcı unsur olarak kabul edilen ABD güvenlik garantilerini sunmayı reddetmesinin ardından, Avrupa ülkeleri olarak savunma harcamalarını artırmaları yönünde artan bir baskı altında bulunuyorlar.
Aynı zamanda Almanya'da yeni seçilen koalisyonun CDU-CSU'lu lideri Friedrich Merz'in ilk açıklamalarından bir tanesi, savunma sanayiilerini güçlendirecek hamlelerde bulunacağını açıklamak olmuş, savunma bütçelerini 100 milyar dolardan fazla miktarda artırma hedefinde olduklarını dile getirmişti.
Olayın tırmanmasını sağlayan gelişmeler neler olmuştu?
ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı J.D. Vance ile birlikte 28 Şubat günü Ukrayna lideri Zelenski'yi Beyaz Saray'da ağırlayarak bir görüşme gerçekleştirmişti. J.D. Vance, Ukrayna'yı ABD'ye karşı nankör ve saygısız davranmakla suçlamıştı.
Vance'e yanıt veren Ukraynalı liderin, Washington'u, "Rusya'ya artan destekleri ve Ukrayna'yı terk etmelerinin, kendilerini Avrupa'dan ayıran okyanusa rağmen onları da etkileyeceği" konusunda uyarmasının ardından tartışmalar derinleşmişti.
Trump, Zelenski'nin konuşmasını yarıda keserek, ona bağırıp, "ABD'yi neyin etkileyip neyin etkilemeyeceğini dikte etmek için gerekli kartlara sahip olmadığını" söylemiş ve ABD'nin desteği olmadan Ukrayna'nın iki hafta içinde işgal edileceğini savunmuştu.
Trump aynı zamanda Ukrayna'yı "nankör" olarak nitelendirmiş ve yetkililerine Zelenski'ye Beyaz Saray'ı terk etmelerini söylemeleri talimatını vermişti.
Bu yaşanan gelişmeler üzerine, Avrupalı liderler, Avrupa'nın Kiev'e desteğinin devam edeceği konusunda güvence vermişlerdi. Polonya, İtalya, İngiltere, Fransa, Litvanya başkanları ile birlikte AB Komisyonu ve üst düzey yetkilileri de Ukrayna'nın tam destek arkasında olduklarını açıklamışlardı.