Dünya

Trump'ın "Boris Johnson yorumlarına" Britanyalı siyasetçilerden tepki: Eğer Theresa May, Biden'ın ne kadar iyi bir ABD başkanı olacağından bahsetse ne tepki verirdi?

02 Haziran 2019 09:49

T24 Dış haberler

Birçok Britanyalı siyasetçi ABD Başkanı Donald Trump'ın Londra ziyareti öncesinde Muhafazakar Parti liderliği için yarışan Boris Johnson'ı destekleyen yorumlar yapmasına tepki gösterdi. Trump, eski dışişleri bakanı Johnson'ın Muhafazakar Parti için "mükemmel bir lider olacağını" söylemişti. 

The Independent'a konuşan eski Britanya dışişleri bakanı Sir Malcolm Rifkind, "narsist ve benmerkezci" diye nitelendirdiği Trump'ın yorumlarının bir "ABD başkanı için emsalsiz olduğunu" söyledi. 

Britanya'da ana muhalefet konumunda bulunan İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn ve Liberal Demokrat Parti lideri Sir Vince Cable da Trump'ın açıklamalarını kınadı. Muhalefet milletvekillerinden biri Kraliçe II. Elizabeth'e Trump'ın devlet yemeğine davetini iptal etmesi için çağrıda bulundu .

ABD başkanının ziyareti sırasında Trump'ın politikalarına karşı olan gruplar protestolar düzenliyor. yarından itibaren Londra'da büyük kalabalıkların Trump karşıtı eylemler için sokakta olması bekleniyor. The Independent'ın aktardığına göre bu eylemlere bazı milletvekilleri de katılacak. 

Diğer ülkelerin liderlerinin böyle konularda yorum yapmadığını belirten Rifkind, "Trump o kadar kendini beğenmiş ki dünyanın geleceğini belirlediğine inanıyor" dedi. Rifkind, "Eğer Theresa May, Joe Biden'ın ne kadar başarılı bir başkan olacağından bahsetse sadece Trump değil, ABD halkının çoğu 'kendi işine bak' derdi" diye konuştu.

Britanya'da Başbakan May'in 7 Haziran'da istifa edeceğini açıklamasının ardından Muhafazakar Parti ve kabinenin başına kimin geçeceği tartışılmaya başladı. Anketlerde Johson'ın adı öne çıkıyor. Trump geçen günlerde, "Farklı oyuncuları tanıyorum ama bence Boris çok iyi bir iş çıkarır. Onun mükemmel olacağını düşünüyorum. Onu beğeniyorum, her zaman beğendim" dedi ve Johnson'ı "çok iyi ve yetenekli" biri olarak tanımladı. The Times gazetesi dün Londra ziyaretinde Johnson ile görüşmek istediğini de aktardı.

Trump'ın Britanya siyaseti ile yorumları daha önce de adada tartışma konusu olmuştu. Trump, Brexit'i desteklemiş ve May'i eleştirmişti.