Gündem

TOKİ Başkanı Ömer Bulut: Bırakın yıkılmayı, yaptığımız 133 bin daire içinde sadece 2 blokta çok hafif hasar var

14 Şubat 2023 11:22

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili olarak, TOKİ konutlarında yıkılma olmadığını söylerken, "Yıkılma olmadığı gibi depremin olduğu 133 bin daire içinde sadece 2 blokta çok hafif bir hasar var. Merdiven sahanlıklarında perdelere fazla yük geldiği için demirle beton arasındaki kabuklar atmış. Onlar da kalıcı hasarlar değil. Yani değil yıkılma, oturulmayacak hasar alan tek bir konutumuz yok. Bodrum katlarına da girmek suretiyle hasar var mı diye hepsini ince ince kontrol ettik. Antep’te 27 bin konutu tek tek kontrol ettirdikten sonra ben kendim de dolaştım. Vatandaş sokakta kalmasın diye isteyenlerin oturabileceğine dair izin verdik" dedi. 

HaberTürk yazarı Kübra Par'a konuşan TOKİ Başkanı Bulut, "Neyi doğru yapmışsınız" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Nihayetinde biz projelerin yapılacağı bölgeleri bilinçli bir şekilde seçtik. Şehirler kurulurken her zaman kolay imkanların olduğu yerler tercih edilirdi. Yol, su, kanalizasyon imkanı kolay olsun diye düşünürlerdi. Örneğin pompa olmadığı için şehirler suyun rahatça inebilmesi için ovalara kurulurdu. Şehir merkezleri dolunca kamuya ait araziler de şehrin daha dışında daha kayalık zeminlerde kalmış. Bu doğal süreç ama biz aynı zamanda sağlam zemini olan yerleri seçtik.

İzmir Bayraklı’da konut yaptığımız alan marul tarlasıydı. Orada da alta 2-3 kat yüksekliğinde kazıklar çaktık. yani zemin zayıfsa da ona göre tedbirler alıyoruz. Elbette devlet eliyle yapılan binalarda hassasiyet daha yüksek oluyor." 

Yazının tamamı için tıklayın.