Ekonomi

Tekstil ve giyim 2024’te 65 bin istihdam kaybetti

11 Mart 2025 09:28

2024 yılında tekstil ve hazır giyimde istihdam kaybı 65 bini aştı. Bunun 52 bini hazır giyimde gerçekleşirken, 12 bini tekstil sektöründe meydana geldi. İki sektör 4 yıl aranın ardından yeniden 1 milyon istihdam sınırının altına geriledi. 

Son birkaç yıldır kapanma ve istihdam kayıpları ile gündemde olan ve 3 yılda 300 bine yakın istihdam çıkışının gerçekleştiği tekstil ve hazır giyim sektöründe 2024 yılı rakamları da belli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinden derlenen bilgilere göre 2023 yılı sonunda iki sektörde 1 milyon 24 bin 976 olan toplam istihdam, 959 bin 395’e geriledi.

İki sektörün bir yıllık istihdam kaybı 65 bin 581 olarak gerçekleşti. En yüksek istihdam kaybı hazır giyim sektöründe yaşandı ve bu alanda çalışan sayısı 12 aylık dönemde 52 bin 768 adet birden gerileyerek 574 bin seviyesine düştü. Tekstilde ise istihdam sayısı 12 bin 813 düşüşle 384 bin 711’e geriledi. Yine Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre iki sektörde faaliyet gösteren firma sayısı 61 bin 352’den 59 bin 101’e geriledi.

Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, tekstil ve hazır giyim sektörü, son yıllarda giderek büyüyen istihdam kayıplarıyla dikkat çekiyor. Çok daha fazla sayıda küçük işletmenin faaliyet gösterdiği hazır giyim sektörü ise bu kaybın çok daha fazla yaşandığı alan olarak öne çıkıyor. Zira son iki yılda giyimde istihdam kaybı 163 bini aştı. Tekstil ve hazır giyim sektörü, küresel ekonomik belirsizlikler, artan üretim maliyetleri, düşük kur ve yurtdışı pazarlardaki daralma gibi faktörlerden büyük ölçüde etkileniyor. Özellikle asgari ücretteki artış ve yüksek finansman maliyetleri, firmaların maliyet yükünü artırarak istihdamın daralmasına yol açıyor. Öte yandan, düşen ihracat talebi ve artan ithalat, sektörün rekabet gücünü zorluyor. Uzakdoğu’dan gelen düşük maliyetli ürünler, yerli üreticiler için önemli bir tehdit oluşturuyor. Sektör temsilcileri, devletin teşvik mekanizmalarını güçlendirmesi, istihdamı koruyacak politikalar geliştirilmesi ve ithalat baskısına karşı yerli üretimi destekleyen adımlar atılması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, Türkiye’nin geleneksel olarak güçlü olduğu tekstil ve hazır giyim sektörlerinde firma kapanmaları ve istihdam kayıplarının devam edebileceği belirtiliyor.

 


Konsey: Vatikan tarihinde bir ilk yaşanmak üzere olabilir mi? (Spoiler içerir)