Gündem

Teklifin ilk gün mesaisi 18 saat sürdü

Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde, ilk gün mesaisi yaklaşık 18 saat sürdü.

20 Nisan 2010 03:00
T24 - Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde, ilk gün mesaisi yaklaşık 18 saat sürdü. Dün öğle saatlerinde başlayan görüşmeler bu sabah saat 07.00'de sona erdi.

Anayasa maratonu başladı


TBMM Genel Kurulu, dün saat 13.00'de toplandı. Siyasi partilerin, grup önerilerinin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra Anayasa değişikliği teklifine ancak saat 18.00'de geçilebildi.

CHP, her oylama öncesi yoklama talebinde bulundu. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yoklama süresini 2, bazen 1 dakika ile sınırlı tuttu, toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla sürenin sonunu beklemeden görüşmelere devam etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teklifin tümü, 1 ve 2. maddeler üzerindeki oylamalara katıldı. CHP ve DSP'li milletvekilleri oy kullanmazken, BDP oylamalar sırasında Genel Kurul Salonundan ayrıldı.

Başbakan Erdoğan, teklifin görüşmelerinde Meclis'ten ayrılmadı, Genel Kurul'a oylamalar sırasında geldi. Erdoğan, oylamaların sonucunu, milletvekili sıralarında bekledi. Bahçeli, görüşmelerin tamamını izlerken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin tümü üzerindeki konuşmasından sonra Genel Kurula bir daha gelmedi.

Yumruklu saldırıya uğrayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, burnu sarılı olarak oy kullandı. AKP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, teklifin 1. maddesi oylamasını kaçırdı. TBMM Başkanı Şahin, oy kullanmak üzere görevlilerin yanına giden Koca'ya, oy kullanma süresi sona erdiği için izin vermedi.

Genel Kurul'da teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamada 333 kabul oyu kullanırken, 1. maddeye 336, 2. maddeye 337 kabul oyu çıktı. Ret oyu verenlerin sayısı ise teklifin maddelerine geçilmesinde 73, 1. maddede 70, 2. maddede 68 oldu.

Teklifin 1. maddesi üzerinde 16 ve 2. maddesi üzerinde 14 önerge verildi. Kurayla belirlenen 7'şer önerge görüşüldü.

Uzun ve aralıksız süren anayasa mesaisinde yorgun düşen milletvekilleri kulislerde dinlendi, zaman zaman Meclis bahçesine çıkarak uykularını dağıtmaya çalıştılar.

Görüşmelerin uzun sürmesi bazı milletvekillerinin şikayetlerine neden oldu. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, saatlerdir çalıştıklarını ifade ederek, ''Bu, büyük bir işkence. Arkada AKP'liler uyuyor. Tutanaklara geçsin diye söylüyorum'' şeklinde konuştu.

Kabine üyesi bazı bakanlar bugün katılmaları gereken programlarını iptal edeceklerini belirtiler.

Anayasa değişikliği telifi nedeniyle toplanan ve usül tartışmalarına sahne olan TBMM Genel Kurulu'ndan, akşam saatlerinde başka bir gelişme yaşandı.

CHP, teklifin tümüne ilişkin oylamaya katılmama kararı aldı. Konuya açıklık getiren CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, "... Sonunda tümü oylanıyor. Tümüne oy verdiğimiz zaman kabul etmediğimiz maddelere de oy vermiş olacağız. Tümüyle ilgili oylamaya katılmama kararımız var. Anayasa değişikliği her zaman iyiye doğru olmaz. Bu kötüye doğru bir değişikliktir. Bu Erdoğan'ın Anayasasıdır" dedi. NTV'de Can Dündar'ın sunduğu Canlı Gaste adlı programa katılan Özyürek, maddelerin oylanmasında Genel Kurul'da olup olmayacakları konusunu ise daha sonra değerlendireceklerini söyledi.

MHP'li Cihan Paçacı ise oylamaya katılacaklarını ancak ret oyu vereceklerini söyledi.


BDP de katılmıyor

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, "Biz bu Anayasa'nın ne tümüne ne de maddelerine ilişkin oylamasına katılmayacağız. Biz bu Anayasa'nın içinde değiliz" şeklinde konuştu.