2019 yılında 389 milyon TL zarar eden TEDAŞ’ın hesaplarında aynı yıla dair 410 milyon TL’lik bir "hata" tespit edildi.
Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sonrası genel aydınlatma sayaçlarının tamamının uzaktan okuma kapsamına alınmasını sağlama görevi, dağıtım şirketlerine verildi. Ancak bu sistemin kurulması için tanınan süre, sürekli ertelendi.
BirGün gazetesinin haberine göre; 6 Şubat 2020’de yürürlüğe giren "Genel Aydınlatma Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"le OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) kapsamındaki genel aydınlatma sayaçlarının tüketim değerlerinin TEDAŞ tarafından gerçek zamanlı izlenmesine ilişkin altyapının oluşturulması görevi 2019 sonundan 31 Aralık 2020’ye ertelendi. Geçen yılın sonunda hükümet, şirketlere yeniden bir yıl daha süre tanıdı.
Sayıştay denetçileri, TEDAŞ’ta yaptığı incelemelerde; 2019 genel aydınlatma abonelerinden 15 bin 837’sine ait veriler, 10 dağıtım şirketinden kesinti verisi, 7 dağıtım şirketinden elektriksel parametre verisi ve 6 dağıtım şirketinden enerji tüketim verisinin gönderilmediğini tespit etti.
2019’da dağıtım şirketleri tarafından TEDAŞ’a gönderilen genel aydınlatma tutarlarının TEDAŞ Genel Aydınlatma Ödeme Programı kapsamında incelenmesi sonucu, 4 milyar 534 milyon kWh elektrik enerjisi tüketimi için toplam 410 milyon 897 bin 854 TL tutarında "hata" tespit edildi.
Dağıtım şirketleri altyapıyı tamamlasın
Denetçiler, tüketim verilerinin TEDAŞ tarafından kontrollerinin sağlıklı yapılabilmesi, tüketim değerlerinin TEDAŞ tarafından gerçek zamanlı izlenmesi için tüm elektrik dağıtım şirketlerinin altyapıyı tamamlanması gerektiği uyarısında bulundu.
Bunun için tüm elektrik dağıtım şirketleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu nezdinde girişimlerde bulunulması da istendi.