Gündem

TBMM Genel Kurulu’nda RTÜK üyeliğine, AKP kontenjanından Mete Hacıarifoğlu seçildi

01 Kasım 2022 21:20

TBMM Genel Kurulu’nda, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğine AKP kontenjanından aday gösterilen, kurul uzmanlarından Mete Hacıarifoğlu seçildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre AKP, son anda aldığı kararla, seçilecek isimde değişikliğe giderek Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Batuhan Yaşar yerine Hacıarifoğlu’nda karar kıldı.

RTÜK’te AKP kontenjanından seçilen Taha Yücel’in geçen Temmuz başında istifasının ardından boşalan üyelik için bugün Genel Kurul’da seçim yapıldı.

TBMM Başkanlık Divanı’nda geçen hafta alınan karar doğrultusunda RTÜK üyeliği seçiminde, Yücel’in istifa tarihi olan 1 Temmuz’daki parlamento aritmetiğinin esas alınması ve boş üyenin AKP kontenjanından seçilmesi kararı alınmıştı.

AKP, Başkanlık Divanı kararını beklemeden 12 Ekim itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Batuhan Mumcu ile uzman kadrosunda olan RTÜK Özel Kalem Müdür Vekili Mete Hacıarifoğlu’nun isimlerini TBMM Başkanlığı’na bildirmişti.

AKP’de son anda isim değişti

RTÜK Yasası’na göre seçilecek kontenjanın iki katı aday gösterme zorunluluğu bulunuyor.

AKP yönetimi, RTÜK üyeliği için Batuhan Mumcu’nun seçilmesi kararı almıştı. Ancak AKP’nin son anda bu isimden vazgeçtiği ortaya çıktı.

İki ismin yarıştığı seçimde, Hacıarifoğlu 243 oyla RTÜK üyesi seçilirken, Mumcu’ya 4 oy çıktı.

BBC Türkçe’nin ulaştığı AKP kaynakları, değişiklik kararının bugün alındığını belirtirken, nedenine ilişkin somut bir açıklama yapmadı. AKP’li bir parti yöneticisi, “Demek ki diğer aday daha uygun görülmüş” demekle yetindi.