Gündem

CHP'li Karaca'dan "Amasra maden faciası" kararına tepki: Adalet göçük altında kalmıştır

24 Mart 2025 14:16

T24 Haber Merkezi

14 Ekim 2022 tarihinde yaşanan Bartın Amasra'daki maden faciası davasının karar duruşması bugün görüldü.

Karar duruşmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ramiz Erinç Sağkan, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve madenci aileleri takip etti.

TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, mahkemenin kararını açıklamasının ardından adliye önünde madenci aileleriyle birlikte basına açıklamalarda bulundu.

DHA'nın aktardığına göre, Karaca'nın ifadesinin tamamı şu şekilde oldu:

“Maden kazası sonrasında Bartın’a geldim ve 43 şehidimiz için başsağlığı dilemiştim. O zaman başsağlığı dileklerimi ilettiğimde söz vermiştim, ‘Bu davanın sürecinin mutlaka takip edeceğim sonuna kadar da mücadelenizin yanınızda olacağız’ demiştim. Olası kast aman ne olursa olsun, biz tedbirleri almayalım diyenlere verilmesi gereken cezadır. Bilinçli taksir ne demektir? Aslında bir problem var ama o problemi gerçekleşmeyeceğine ilişkin bir güvenceden tedbir almamaktır. Şimdi burada kazanın olacağı biliniyor, tedbir alınması için bugün aramızda olmayan katledilen kardeşlerimizin uyarıları var ama hiçbiri dinlenmiyor. Onların şikayetleri rahatsızlıkları bir riskin olduğuna ilişkin hiçbir önerisi dinlenmiyor, ne diyor şirket sahibi, ‘Aman canım olursa olsun yeter ki ben daha çok para kazanayım’ diyor. Evet, bu tam da olası kasttır. Bu nedenle bugün bilinçli taksirden dolayı verilen cezalarda adalet tecelli etmemiştir, adalet bugün göçük altında kalmıştır" 

Amasra maden faciası davasında karar: Hapis cezaları bilinçli taksirden verildi, madenci aileleri tepki gösterdi

Ne olmuştu?

TTK’ya bağlı Amasra Müessesi’nde 14 Ekim 2022’de maden faciası meydana geldi. 43 maden işçinin hayatını kaybetmişti. TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 24 şüpheli daha önce gözaltına alınmıştı. Cihat Özdemir ile birlikte Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş “bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” tutuklanmıştı.

Davanın 10. duruşmasında savcı, mahkemeye mütalaasını okumuştu. 36 sayfalık mütalaada tutuklu sanıklar Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İşletme Başmühendisi Mehmet Tural ile İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu’nun kusurlu olduğu belirtilmiş, savcı dört tutuklu sanık hakkında 43 kez “muhtemel kast ile öldürme” ve yaralı kurtulan dokuz işçiden dördünün yaşamları tehlikeye girecek şekilde yaralanmaları sebebiyle dört kez “muhtemel kast ile yaralama” suçlarından ayrı ayrı bin 123’er yıla kadar hapis cezası talep etmişti.

Davanın ocak ayında görülen 11. duruşması yaklaşık 12 saat sürmüş, davada maden faciasında hayatını kaybeden 43 madencinin avukatları ile tutuklu ve tutuksuz toplam 23 sanığın avukatlarının savunmaları dinlenmişti. Davada sanıkların tutukluluk ve ev hapsinin devamına karar verilmişti.


8 yaşındaki iki mucit, deprem için geliştirdikleri projeyle ödül kazandı