Dünya

Tayvanlı çağrı cihazı firmasından açıklama: Hizbullah'ın çağrı cihazları Budapeşte merkezli şirket tarafından üretildi

Şirket yaptığı açıklamada AR-924 modelinin BAC tarafından üretildiğini ve satıldığını söyledi

18 Eylül 2024 11:15

T24 Dış Haberler

Tayvanlı çağrı cihazı firması Gold Apollo, Lübnan'daki patlamalarda kullanılan çağrı cihazı modelinin Budapeşte merkezli BAC Consulting tarafından üretildiğini, firmaya sadece markasının lisansını verdiğini ve cihazların üretiminde yer almadığını belirtti.

Lübnan genelinde Hizbullah üyeleri tarafından kullanılan çağrı cihazları salı günü eş zamanlı olarak patlatılmış; en az 9 kişi patlamalar nedeniyle ölmüş, yaklaşık 3 bin kişi de yaralanmıştı. Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı ve başka bir kaynağa göre, cihazların içindeki patlayıcılar İsrail'in istihbarat kurumu Mossad tarafından yerleştirildi.

TIKLAYIN | Lübnan'da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı

Gold Apollo'nun kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kuang, çarşamba günü şirketin Tayvan'ın kuzeyindeki New Taipei kentinde bulunan ofislerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ürün bize ait değildi. Sadece üzerinde bizim markamız vardı" dedi. 

Şirket yaptığı açıklamada AR-924 modelinin BAC tarafından üretildiğini ve satıldığını söyledi.

Açıklamada Gold Apollo'nun “BAC'a belirli bölgelerde ürün satışı için markayı kullanma yetkisi verdiği ancak ürünlerin tasarım ve üretiminin tamamen BAC tarafından gerçekleştirildiği” belirtildi. 

Daha önce firmadan gelen ödemelerle ilgili sorunlar yaşandığını ifade eden Hsu, “Para havalesi çok garipti” dedi ve ödemelerin Orta Doğu üzerinden geldiğini de sözlerine ekledi.

TIKLAYIN | Patlamaları ne tetikledi: Hizbullah'ın, İsrail takibinden sıyrılmak için kullandığı çağrı cihazları binlerce insanı nasıl yaraladı?

TIKLAYIN | Dünya basını, Hizbullah'a ait çağrı cihazlarının patlatılması saldırısını nasıl gördü?

Lisans sahibine dava açılacak

Hsu, çağrı cihazlarının nasıl patlamaya ayarlanmış olabileceğini bilmediğini söyledi. Hsu ayrıca Gold Apollo'nun olayın mağduru olduğunu ve lisans sahibine dava açmayı planladığını söyledi.
“Büyük bir şirket olmayabiliriz ama sorumluluk sahibi bir şirketiz" diyen Hsu, “Bu çok utanç verici bir durum" ifadelerini kullandı. 

Hsu gazetecilerle görüşürken polis yetkilileri de şirkete geldi. Tayvan Ekonomi Bakanlığı'ndan yetkililer de Gold Apollo'yu ziyaret etti. Bakanlık'tan yapılan açıklamada Tayvan'dan Lübnan'a doğrudan çağrı cihazı ihracatı yapıldığına dair bir kayıt bulunmadığı belirtildi.