Dünya

Tayvan Savunma Bakanlığı: Çin'e ait 10 hava aracı orta çizgiyi geçti; savaş jeti havalandırdık

01 Nisan 2023 08:29

T24 Dış Haberler

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'e ait 10 hava aracının Tayvan Boğazı'nda taraflar arasında fiili deniz ve hava hattını belirleyen "orta çizgi"yi geçtiğini ifade etti.

Bakanlığın Çin ordusunun aktiviteleriyle ilgili günlük raporunda 24 saat içinde 9 Çin savaş jetinin ve bir askeri dronun cumartesi saat 6 sularında "orta çizgi"i geçtiği belirtildi.

Yapılan açıklamada Tayvan'ın Çin hava araçlarını uzaklaştırmak için savaş uçağı havalandırdığı ve hava savunma sistemlerinin gözlem yaptığı bildirildi.

Çin'in kendi toprağı olduğunu iddia ettiği Tayvan, son yıllarda Pekin'in hava sahası ihlallerini sıklıkla dile getiriyor. 

Pekin, Amerika ülkelerini ziyaret eden Tayvan Devlet Başkanı'nın ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesi durumunda "karşı adım atacaklarını" söylemişti. 

Dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin'in itiraz ve tehditlerine rağmen geçen ağustos ayında Tayvan'a resmi ziyareti gerçekleştirmişti. Pelosi, 25 yıldır Tayvan'ı ziyaret eden en üst düzey ABD'li yetkili oldu.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.