Dünya

Tayland Kralı eşcinsel evlilik yasasını imzaladı

Tayland'daki eşcinsel çiftler, gelecek yıl 22 Ocak'tan itibaren evliliklerini tescil ettirebilecekler

25 Eylül 2024 08:03

T24 Dış Haberler

Tayland Kralı, eşcinsel evlilikleri yasallaştıran yasa tasarısını imzalayarak ülkeyi Güneydoğu Asya'da eşcinsel birliktelikleri tanıyan ilk ülke haline getirmiş oldu. 

Yasa tasarısı Haziran ayında Senato'dan geçti ancak yasalaşması için kraliyet onayı bekleniyordu. Kral'ın onayı Royal Gazete'de yayımlandı ve yasanın gelecek yıl 22 Ocak'ta yürürlüğe gireceği duyuruldu. 

Aktivistler bu adımı tarihi olarak nitelerken, söz konusu adım yıllardır süren "eşit evlilik hakkı" kampanyalarının "doruk noktası" olarak yorumlandı. 

Yeni yasa, eşcinsel çiftlere evlat edinme ve miras hakları da tanıyacak. 

Uzun yıllardır LGBTQ+ aktivisti ve Bangkok Pride hareketinin kurucu ortağı olan Ann Chumaporn, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bugün sadece evlilik cüzdanlarımıza isimlerimizi yazdırmakla kalmıyoruz, aynı zamanda tarihte bir sayfa daha yazıyoruz. Bu sayfa bize aşkın asla doğduğumuz kişi için bir koşul koymadığını gösteriyor. Bu, eşitliğin ve insan onurunun bir zaferidir" diye konuştu. 

Chumaporn, 22 Ocak'ta binden fazla fazla çiftin katılacağı toplu bir düğün düzenlemeyi planlandığını da sözlerine ekleyerek,  "Hepimiz çok mutluyuz ve heyecanlıyız. 10 yıldan fazla bir süredir haklarımız için mücadele ediyoruz ve sonunda gerçekleşiyor" dedi.

Başbakan Paetongtarn Şinawatra X'te şu paylaşımı yaptı: "Herkesin sevgisini kutluyorum. #SevgiKazanır."

Tasarıya desteğini yüksek sesle dile getiren eski Başbakan Srettha Thavisin de gelişmeyi Tayland için "önemli bir adım" olarak nitelendirdi.

Eski başbakan X hesabndan, "Eşitlik ve adalet Tayland toplumunda somut hale geldi. Cinsiyet çeşitliliği sonunda tam olarak kabul edilecek. Tebrikler" diye yazdı. 

Yasa yürürlüğe girdiğinde Tayland, Tayvan ve Nepal'den sonra Asya'da eşcinsel çiftlerin evlenebildiği üçüncü ülke olacak.

 


 

Kızılcık Şerbeti’nin iftiracı “deli kadınları” iş başında; Sönmez ve Pembe’ye sevgili adayı yok mu?