Avustralya’nın Sydney kentinde Pazartesi akşamı bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişinin bıçaklandı. Polis, olayı bir “terörist eylem” olarak değerlendirdiklerini açıkladı.
Hastanede tedavi gören Christ The Good Shepherd Kilisesi'nin piskoposu Mar Mari Emmanuel, gönderdiği bir mesajda hızla iyileştiğini, saldırganı da affettiğini söyledi.
16 yaşındaki saldırgan olayda kilise cemaati tarafından etkisiz hale getirildi, ardından da polis tarafından gözaltına alındı.
Ancak daha sonra kilise etrafına toplanan büyük bir kalabalık tarafından linç edilmek istendi. Saldırganın kendisine verilmesini isteyen kalabalık ile polis arasında çatışma çıktı. Olaylarda iki polis yaralandı, 20 polis aracı hasar gördü, 10'u kullanılamaz hale geldi.
Bu, Sydney'de üç gün içindeki ikinci bıçaklı saldırı olarak kayıtlara geçti.
Mar Mari Emmanuel, kilise tarafından yayımlanan dört dakikalık mesajında, "bu eylemi her kim yaptıysa" affettiğini söyledi.
İtidal çağrısı yapan Piskopos, "Senin için her zaman dua edeceğim. Ve seni bunu yapmaya kim gönderdiyse, İsa'nın yüce adıyla onları da affediyorum" dedi.
Olay Pazartesi akşam saatlerinde Wakeley banliyösündeki Christ The Good Shepherd Kilisesinde düzenlenen ayin sırasında meydana geldi. Saldırgan, vaaz sırasında piskopos dahil en az dört kişiyi bıçakladı. Daha sonra cemaat üyeleri tarafından etkisiz hale getirildi.
Yaralıların hiçbirinin hayati tehlikesi olmadığı bildirildi.
New South Wales Başkomiseri Karen Webb yaptığı basın toplantısında, olay hakkında yapılan etraflıca değerlendirmenin ardından saldırının “terörist bir eylem” olduğunu açıkladı. Webb, saldırının halkı korkutan ve dini motivasyonlarla yapılan bir "aşırılık" eylemi olarak görüldüğünü söyledi.
Üç gün öncesinde de yine bir saldırgan Sydney’de bir alışveriş merkezinde altı kişiyi bıçaklayarak öldürmüştü. Saldırgan daha sonra bir polis memuru tarafından vurularak öldürülmüştü.
Polis, saldırganın özellikle kadınları hedef aldığını bildirmişti.
İki olayın birbiriyle bağlantılı olduğuna dair herhangi bir iddia söz konusu değil.
Süryani Ortodoks Kilisesi tarafından 2011 yılında atanan Emmanuel, popüler ve tartışmalı bir figür olarak görülüyor. Vaazları sosyal medyada milyonlarca kez izlendi.
Ancak Süryani Kilisesi ile çalkantılı bir ilişkisi olan piskopos, 2021’de Covid-19 pandemisi nedeniyle yürürlüğe sokulan kısıtlamalara karşı muhalif bir ses olarak öne çıktı, Avustralya'daki kapanmaları kölelik olarak tanımladı ve aşıların boşuna olduğunu savundu.
Kilise yaptığı açıklamada bir rahip olan Peder Isaac'ın da yaralandığını söyledi. Her ikisi de hastaneye kaldırıldı.
AFP'nin aktardığına göre kilise, özellikle Irak ve Suriye'den Avustralya'ya göç etmiş Hristiyan toplumun dini merkezi konumunda.