Dünya

Suriye ve Irak’ta tehlikeli tırmanış: Şii silahlı gruplar, Sarayı koruyan Peşmerge karargâhını vurdular

Kuzey Irak’a yönelik saldırılara yönelik tepkiler sürerken bölgeye yeni yılın ikinci gününde yeni bir saldırı gerçekleşti

02 Ocak 2024 13:02
Namık Durukan

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonrasında, "İslami Direniş" adı altında örgütlenen İran destekli silahlı gruplar Kuzey Doğu Suriye ve Kuzey Irak’ta ABD ve koalisyon güçlerine yönelik saldırılarında hedef büyüttü.

 Silahlı grupların Kuzey Irak’ın yönetim merkezi Erbil yakınlarındaki Selahaddin kentindeki Bölgesel Yönetim eski Başkanı Mesut Barzani’nin sarayının da içinde yer aldığı bölgeyi koruyan Peşmerge ordusu karargahını vurması gerginliği arttırdı.

 İsrail’in Gazze saldırıları sonrasında ‘İslami Direniş’ isimli grup, Kuzey Irak, Kuzey Doğu Suriye’nin yanı sıra Irak ve Suriye'deki ABD güçleri ile Koalisyon üslerine yönelik 100'den fazla saldırı gerçekleştirdi. Saldırıya karşılık veren ABD, Irak ve Suriye'deki İran yanlısı silahlı grupları havadan ve karadan birçok kez bombaladı. Son olarak geçtiğimiz hafta salı günü ABD savaş uçakları orta ve güney Irak'ta Ketibai Hizbullah ile Haşdi Şabi silahlı gruplarına ait üsleri bombaladı. Saldırılarda çok sayıda milis öldü ve yaralandı. Saldırı Bağdat yönetimi tarafından tepki ile karşılanırken ABD’nin bölgeden çıkması için İran yanlısı grupların merkezi yönetim üzerinde baskısı arttı.

 Barzani’ye “Vururuz” mesajı

 Gerilim devam ederken ABD’ye yönelik bölgede yeni saldırılar gerçekleştirildi. İran destekli silahlı gruplar, önceki gün Erbil’in Harir kasabasındaki ABD ve müttefikleri tarafından kullanılan askeri havaalanı, Mesut Barzani’nin yaşadığı Erbil yakınlarındaki Selahaddin kentinde sarayın da içinde yer aldığı bölgedeki Peşmerge karargahı ile Kuzey Doğu Suriye’nin Haseki kentine bağlı Şeddadi ilçesindeki ABD Üssü’ne insansız hava araçları ile saldırı gerçekleştirdi. Ancak Harir’e yönelik saldırı Erbil’deki Kürt yetkililer tarafından yalanlandı.

 İlk defa

 ABD’ye yönelik yapılan saldırılara Barzan’nin sarayının da içinde yer aldığı Peşmerge karargahının eklenmesi merkezi Bağdat yönetimi ile Erbil Kürt yönetimi arasında ipleri gerdi. Kürt yönetimi, gerekli önlemi almadığı iddiasıyla Merkezi Bağdat yönetimini suçlarken Bölgesel Yönetim Başbakanı Mesrur Barzani, Irak hükümetini saldırıları durdurmak için ciddi tavır almaya çağırdı. Barzani açıklamasında Bağdat hükümetine, “Bizim de kendi halkımızı savunma hakkımız bulunmaktadır" diye seslendi.

 Yardım talebi

 Peşmerge Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, saldırıya uygun karşılık verme hakkının saklı tutulduğu ifade edilerek, "Irak hükümetini ve uluslararası koalisyondaki tüm müttefiklerimizi, Kürdistan Bölgesi'nde, Irak'ta ve genel olarak bölgede daha fazla kaosa neden olan sorumsuz saldırıları durdurmamıza yardım etmeye ve desteklemeye davet ediyoruz" denildi.

 “Karşılık verilecek”

 Saldırılara ilişkin bir açıklama da Erbil Valisi Umed Hoşnav’dan geldi. Düzenlediği basın toplantısında saldırıya dikkat çeken Hoşnav, milislerin hedefinin daha önce koalisyon güçleri olduğunu ancak Peşmergelerin de hedef haline getirildiğini söyledi. Kürt yönetiminin saldırı yapan gruplara karşılık vereceğini ifade eden Hoşnav, şöyle konuştu:

 “Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin bütçesi ve maaşları Bağdat tarafından gönderilmiyor, ancak milisler silahlandırılıyor ve kaynakları ve yerleri biliniyor. Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi hükümeti arasındaki güvenlik açığı, güvenlik anlaşmasının uygulanmasıyla çözülecek. Irak hükümeti yasadışı gruplara karşı ciddi bir duruş sergilemeli. Kürdistan Bölgesi hükümeti yasadışı grupların saldırılarına karşılık verecektir, müttefiklerimize Kürdistan Bölgesi'nin hava sahasını koruma çağrısında bulunuyoruz.”

 “Tehlikeli ve kabul edilemez”

 Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise saldırı kınanarak, hedef alınan gücün resmi bir güç ve federal Irak savunma sisteminin bir parçası olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Peşmerge'ye yönelik saldırı, Irak'ın barış ve istikrarını tehdit eden tehlikeli ve kabul edilemez bir gelişmedir denildi.

 Soruşturma talimatı 

Saldırıya Kürt yönetimi ve ABD’nin gelen sert tepkiler Bağdat yönetiminde kısa sürede etkisini gösterdi. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, Erbil’deki saldırıya ilişkin kapsamlı bir soruşturma başlatılması talimatını verdi.

 Havaalanına yeni saldırı

 Kuzey Irak’a yönelik saldırılara yönelik tepkiler sürerken bölgeye yeni yılın ikinci gününde yeni bir saldırı gerçekleşti. Bölgenin yönetim merkezi Erbil Uluslararası havaalanına bugün sabah saatlerinde İnsansız Hava Aracı (İHA) ile saldırı düzenlendi.

 Kürdistan Anti Terör Biriminden saldırıya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Erbil Havalimanı, sabah saat 9.52’de bomba yüklü drone ile hedef alındı. Havalimanında konuşlu Uluslararası Koalisyon güçlerini hedef alan drone’lar havada imha edildi.