Dünya

Suriye toprağında İsrail bayrağı dalgalanıyor: Suriye ordusunun yüzde 80’i yok edildi, İsrail bayrağı göndere çekildi

İnterseptör stokları, yedek parçalar ve mürettebat eğitimi de dahil olmak üzere Suriye’de yok edilen sadece düzinelerce bataryanın yeniden inşası için yaklaşık 1 milyar dolar harcanması gerekiyor

12 Aralık 2024 00:16
Namık Durukan

Lübnan’da Hizbullah’a silah, lojistik destek ve savaşçı gönderildiğini gerekçe göstererek Suriye topraklarına havadan ve karadan yüzlerce saldırı gerçekleştirmesi sonrası Beşar Esad yönetiminin devrilmesine zemin hazırlayan İsrail, kontrolü altındaki Golan Tepeleri’ni geçerek Kuneytra bölgesinde tampon bölgesi oluşturması ile yetinmedi. Şam’ın düşmesi sonrası Suriye ordusunun askeri kapasitesinin yüzde 80’ini yok ettiğini açıklayan İsrail yönetimi, Güney Suriye’deki El-Hader köyünde göndere İsrail bayrağı çekti. İsrail askerinin Suriye topraklarında göndere bayrak çekmesi medyada servis edildi.

İsrail Ordusu Radyosu, İsrail kuvvetlerinin eski Suriye yönetimine ait bölgelere karşı geniş çaplı askeri operasyonlar düzenlemesi sonrası sahadaki askeri varlığın yüzde 70 ila 80'inin yok edildiğini açıkladı. Radyo, operasyonların başkent Şam'dan Tartus kentine kadar uzanan bölgeleri hedef alan 350 askeri personelin katılımıyla yoğun hava saldırılarını içerdiğini bildirdi. Radyo, bu saldırıların eski yönetime ait onlarca uçağın, hava savunma sisteminin ve silah depolarının imha edilmesiyle sonuçlandığını belirtti. Radyo, İsrail kara kuvvetlerinin Suriye sınırındaki tampon bölgede operasyonlarına devam ettiğini de belirtti.

“İsrail toprağı” mesajı

Beşar Esad’ın ülkeden ayrılması sonrası Golan Tepeleri'nden sonra Suriye topraklarına girerek Şam’a ilerleyen İsrail ordu güçlerinin bölgede alan genişletmeye çalıştığı ileri sürülürken medyaya yeni bir görüntü servis edildi. Golan Tepeleri’ni kontrol altına aldıktan sonra Suriye topraklarına girerek Kuneytra bölgesinde tampon bölge oluşturan İsrail ordusu, Güney Suriye'yi İsrail bölgesi ilan eden görüntü yayınladı. İsrail’deki medyaya servis edilen görüntüde, bir İsrail askeri, Güney Suriye’nin El-Hader köyündeki göndere İsrail bayrağı dikerek, bölgenin İsrail’in kontrolüne girdiğini belirtiyor.

Namık Durukan'ın Suriye haberleri için tıklayın.

Suriye ordusunun silah dökümü

İsrail’de yayın yapan The Jerusalem Post gazetesi ise İsrail'in bu hafta içinde "Başan Oku” adı ile gerçekleştirdiği harekât sonrası yeni yönetimin, askeri gücü yeniden inşa etmesinin yılları alacağı ve milyarlarca dolara mal olacağını yazdı.

Suriye ordusunun yıllar içinde önemli bir askeri güce sahip olduğu ve İsrail için potansiyel bir tehdit oluşturduğuna vurgu yapılan haberde, İsrail'in 1982'deki Birinci Lübnan Savaşı'nda sergilediği hava üstünlüğüne karşılık Hafız Esad’ın, hava kuvvetleri ve zırhlı birlikler, füze kuvvetleri ve kimyasal silah geliştirmeye odaklandığı aktarıldı. Haberde, Suriye ordusunun daha önce kullandığı silahlara dair şu bilgilere yer verildi:

“Suriye hava savunma sistemi 100'den fazla uzun menzilli SA-5 ve S-300 füzesi bataryası, mobil BUK-M1/2 ve Pantsir sistemleri ve diğer benzeri mühimmat içeriyordu. SA-5 uçaksavar bataryalarından biri 2021'de bir İsrail Lockheed F-16I savaş uçağını düşürmeyi bile başardı. Bunlar da radar tesisleri, elektronik harp sistemleri, istihbarat üsleri ve daha fazlasıyla birlikte artık faaliyette değil.

Suriye'nin elinde Scud gibi yüzlerce karadan karaya füze ve binlerce roket bulunuyordu. Görüntülere göre, bu füzeler İsrail Hava Kuvvetleri'nin saldırılarında imha edildi. Eş zamanlı olarak Şam'daki füze ve roket geliştirme ve üretim faaliyetlerinin yapıldığı Suriye Bilimsel Araştırma ve Çalışma Merkezi (SSRC) de imha edildi.

150 avcı saldırı uçağı, 30’a yakın taarruz uçağı var

Geçtiğimiz haftaya kadar Suriye hava kuvvetleri 30 MiG-29 uçağına sahipti. Ayrıca iç savaşın patlak vermesinden önce MIG-21, MIG-23 ve Sukhoi Su-22'ler de dahil olmak üzere yaklaşık 150 avcı ve saldırı uçağına ve 18 orta menzilli saldırı Sukhoi Su-24 uçağına sahipti. Savaş sırasında ihmal edilmiş olmalarına rağmen, bunların en azından yarısının yakın zamana kadar faaliyette olduğu tahmin ediliyor. Suriye'nin elinde ayrıca 50'ye yakın Mil Mi-17 nakliye helikopteri ve aralarında artık uçamayan Mil Mi-24 modelleri ve Fransız yapımı Aérospatiale Gazelle helikopterlerinin de bulunduğu 30'a yakın taarruz helikopteri bulunduğu kayıtlarda yer alıyor.

İran'ın şu anda satın aldığı MiG-29'un mevcut versiyonu olan yeni bir Mikoyan MiG-35'in fiyatı yaklaşık 70-80 milyon dolar. Uçaklara, helikopterlere ve insansız hava araçlarına karşı koymak için tasarlanmış mobil bir Pantsir füze sistemi şu anda birim başına 15 milyon dolara mal oluyor.

İnterseptör stokları, yedek parçalar ve mürettebat eğitimi dahil olmak üzere düzinelerce bataryadan oluşan bir diziyi yeniden inşa etmek yaklaşık 1 milyar dolar gerektirecektir. Silahların maliyeti, yıkılan üsleri yeniden inşa etme, personel alma ve onları eğitme masraflarına eklenmelidir.

“Suriye’den Golan’a saldırı mümkün görünmüyor”

Hamas, 7 Ekim'de hava kuvvetleri veya zırhlı birlikler olmadan da işgalin mümkün olduğunu ortaya koydu. Şam'ı ele geçiren isyancılar, iç savaş sırasında kazandıkları önemli askeri tecrübeye sahip cihatçı savaşçılardır ve bu tecrübelerin potansiyel olarak İsrail'e yöneltilmesi söz konusudur. Ancak İsrail Savunma Kuvvetleri'nin eğittiği ve silah geliştirdiği Golan'a, Suriye zırhlı birliklerinin füzelerle desteklenerek yeniden saldırması senaryosu önümüzdeki yıllarda da pek mümkün gözükmüyor.”