Dünya

Suriye Milli Ordusu’nda çatışma: Kendini tasfiye etmesi istenen Şukur el Şimal’e operasyon başlatıldı

Müşterek Kuvvetler, Şukur el Şimal’ın askeri merkezlerini ele geçirmek için tankları cepheye sürdü

17 Ekim 2024 12:05
Namık Durukan

Suriye’de 2011 yılından beri devam eden Suriye iç savaşına son vermek amacıyla Ankara’nın, Şam yönetimi ile görüşme talebine muhalif tutum sergileyen rejim karşıtı siyasî ve silahlı grupların kontrol altına alınması girişimi sonrası Kuzey Batı Suriye’de Suriye Milli Ordusu (SMO) içinde yaşanan bölünme, silahlı gruplar arasında çatışmaya dönüştü.

Kendini feshederek Suriye Milli Ordusu’na (SMO) dâhil olma talebini reddetmesi sonrası Suriye Geçici Hükümeti’ne bağlı Savunma Bakanlığı tarafından lağvedilmesi kararı alınan Şukur el Şimal Tugayı (Kuzey Şahinleri), Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde SMO’nun en güçlü kolu Sultan Murat Tümeni ve Müşterek Kuvvetler gruplarına saldırı başlattı. Çatışmalar bölge geneline yayıldı. Halep, Afrin ve Azez bölgelerinde şiddetlenen ve birçok kent ve kasabaya yayılan çatışmalarda gruplar ağır silahlarla birbirine saldırırken, çatışma bölgelerine her iki taraftan büyük takviye güçler sevk edilmeye başlandı.

Ana karargâha girdiler

SMO’ya bağlı Sultan Murat ve Müşterek Kuvvet birlikleri, Afrin’deki Şukur el Şimal grubunun ana karargâhını ele geçirdi.

Müşterek Kuvvetler, Şukur el Şimal’ın askerî merkezlerini ele geçirmek için tankları cepheye sürdü.

Karayolları ulaşıma kapatıldı

Çatışma öncesi faaliyetlerine son vermeyerek Halep merkezli isyancı silahlı ordu Cephe el- Şamiye (Şam Cephesi), diğer adıyla Levant Cephesi saflarına katılım sağlayan Şukur el Şimal Tugayı’na bu gruplardan destek verildi. Levant Cephesi grubu, Kilis'in Hawar köyündeki Şukur el Şimal Tugayı'na destek vermek ve kuşatmayı kırmak amacıyla müdahale etti. Şimal Tugayı'nı desteklemek amacıyla çatışma yaşanan diğer cephelere de bu gruplar tarafından takviye güçler sevk edildi. Cephe Şamiye grubu, dün gece Fırat kalkanı Bölgesi’nde ortak kuvvet noktalarına bir dizi saldırılar düzenledi. Yaşanan şiddetli çatışmalarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. Kuzeybatı Suriye’nin Azez-Afrin, Azez-El Bab, Azez-Mare karayollarının silahlı gruplar arasında şiddetlenen çatışmalar nedeniyle ulaşıma kapatıldığı bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), bölgede çatışmaların giderek geniş alanlara yayıldığını bildirdi. Gözlemevi, müşterek gücün, Afrin kırsalının Mabeta ilçesine bağlı Kamruk ekseninde şiddetli çatışmalara paralel olarak Afrin kırsalının Bülbül ilçesine bağlı Ali Karo köyünü kontrol altına aldığını, Kamruk köyünü havanla bombaladığını, bombaların bazılarının evlerin çatısına düştüğünü duyurdu.

TSK devrede

Şaran ilçesine bağlı Kafr Janna ve Katma köylerinde Levant Cephesi-Sukur el-Şimal Tugayı ile Müşterek Kuvvetler-Sultan Murad grupları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Levant Cephesi ile müşterek kuvvetler arasında yaşanan çatışmalar sonucunda Kafr Cena ve Gazaviye üslerinde konuşlanan Türk Silahlı Kuvvetleri alarma geçti. Çatışmaları durdurmak için bölgedeki Türk askeri sorumlularının devreye girdiği ve taraflara derhal çatışmalara son vermeleri çağrısı yaptığı öğrenildi. Sorunların çözümü için silahlı grupların bir araya gelmeleri yönünde çağrılar yapıldığı öğrenildi.

Afrin’in Kafr Janna kasabası yakınlarındaki sığınmacı kampında yaşayan sığınmacılar, yaşadıkları çadırlara çok sayıda mermi düşmesi nedeniyle can güvenliklerinin tehlikeye girdiklerinden yakındı. Çatışmaların devam etmesi halinde yetkili kurumlardan çadır kentin tahliye edilmesini talep etti.