Dünya

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın özel danışmanı Luna el-Şibl, geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bu haftanın başlarında onun son aylarda resmi gözlerden düştüğünü ve kardeşinin tutuklandığını bildirdi

06 Temmuz 2024 10:42

T24 Dış Haberler

Suriye Devlet Başkanlığı Ofisi, Başkan Beşar Esad'ın medya danışmanı Luna el-Şibl'in bir trafik kazasında yaralandıktan üç gün sonra, cuma günü hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada "Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, ciddi bir trafik kazasının ardından bugün vefat eden danışmanı Luna al-Şibl'in yasını tutuyor" denildi.

Şibl, son yıllarda cumhurbaşkanlığı siyasi ve medya ofisinde direktör olarak görev yapmış, daha sonra da cumhurbaşkanlığı özel danışmanı olmuştu.

Devlet medyası, salı günü, Esad'ın danışmanı Şibl'in arabasının "yoldan çıkması" sonrasında acil ameliyat gerektiren bir "beyin kanaması" geçirdiğini bildirdi. Şibl, 2011 yılında Al Jazeera'deki gazetecilik kariyelerini bırakarak Esad'ın medya danışmanı olmuştu. 

Ancak rolü iletişimin çok ötesine geçerek, Suriye'deki üst düzey toplantılarda ve nadir yurtdışı ziyaretlerinde Esad'a eşlik ederek Esad'ın yakın çevresinde kendine bir yer edindi.

Britanya merkezli savaş gözlemcisi Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bu haftanın başlarında onun son aylarda resmi gözlerden düştüğünü ve kardeşinin tutuklandığını bildirdi. Gözlemevi direktörü Rami Abdulrahman, "Rejim içinde ona karşı artan bir memnuniyetsizlik vardı" dedi. Abdulrahman, "Esad ve İranlı yetkililer arasındaki kapalı toplantıların tutanaklarını sızdırdığına dair suçlamalar ortaya çıktı" diye ekledi.

Gözlemci, İsrail'in Nisan ayında Şam'daki İran konsolosluğunu vurmasının ardından Suriye istihbaratının Şibl'in kardeşini "Suriye'ye düşman bir tarafla iletişim kurmak suçlamasıyla" tutukladığını söyledi.

Washington 2020 yılında Şibl ve eşi Ammar Saati'ye yaptırım uygulamış, ABD Hazinesi o dönemde "Esad'ın ülkenin kontrolünü elinde tuttuğu ve Suriye halkının onun liderliği altında geliştiği yönündeki yanlış anlatının geliştirilmesinde etkili olduğunu" söylemişti.