'Barış Pınarı Harekâtı' 5. gününde Türkiye gündeminin merkezindeki yerini koruyor. ABD askerlerini daha güneye çekerken, Kürtlerin, Şam'a yaklaşması Türkiye'nin operasyonunu nasıl etkileyecek?
Hakan Aksay'ın sorularını yanıtlayan Rusya uzmanı Aydın Sezer, "Amerika Birleşik Devletleri(ABD) Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13 Kasım'daki görüşmesi ertelenmezse her şey ABD ve Rusya'nın planladığı gibi gidecek" dedi.
SDG-Şam anlaşmasının sürpriz sayılmayacağını ifade eden Sezer, "SDG boşalttığı yerleri Esad ordusuna devredebilir" diye konuştu. Sezer, Türkiye'nin harekatının "Esad hâlâ Türkiye'nin kırmızı çizgisi mi" sorusunu yanıtlamadığını söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın 2015 yılının Eylül ayında Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmayı hatırlatan Sezer, Obama'nın Rusya'ya dünya barışını sağlama konusunda birlikte hareket etmeyi önerdiğini ve ABD-Rusya'nın Suriye konusunda hem rekabetinin hem de mutabakatının olduğunu söyledi.
"Bundan sonra sahada yaşanan her şey Rusya'nın hanesine yazılacak. Suriye iç savaşının kazananı Rusya. ABD-Rusya arasında Obama döneminden beri bir mutabakat var ama Türkiye bunun farkında değil" diyen Sezer, operasyonun risklerinin de olduğunu belirterek, özellikle batı medyasında harekâtın meşruiyetinin daha da tartışmalı hale gelebileceğine vurgu yaptı.
Sezer, Suriye'ye yönelik operasyonun Türkiye'deki Kürt sorununu daha da karmaşık hale getirme riski taşıdığını ifade ederek "Türkiye, Suriye kaynaklı terör sorununu Esad'a devretmeli" dedi.