Gündem

Süleyman Soylu, İstanbul Sözleşmesi kaldırıldıktan sonra kadın cinayetleri sayısının gerilediğini savundu

26 Nisan 2023 15:30

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırıldıktan sonra kadın cinayetlerinin azaldığını savundu. Türkiye'de kadına şiddette ilk kez erkeğe de eğitim vermeye başladıklarını söyleyen Soylu, 11 milyon 750 bin erkeğe 1,5 yılda eğitim verdiklerini belirtti.

Soylu, Beyoğlu'nda Haliç Kongre Merkezi'nde kadın sivil toplum kuruluşu (STK) başkanlarının katıldığı kahvaltıda konuştu.

Kadın cinayetleri konusuna değinen Soylu, 2020'de hayatını kaybeden toplam kadın sayısının 309 olduğunu, İstanbul Sözleşmesi kaldırıldıktan sonrasında ise bu sayının 2022 sonunda 279'a gerilediğini söyledi.

Soylu, 2020'de 1 Ocak-25 Nisan arasında 86 olan kadın cinayeti sayısının bu yılın aynı döneminde 78'e gerilediğini aktardı.

"5 milyon 205 bin kadın KADES'i indirdi"

Kadın cinayetlerine karşı mücadele konusunda ciddi bir çalışma yaptıklarını kaydeden Soylu, "Bakanlık olarak çok önemli adımlar attık. Özellikle bu tip bir şiddetle karşı karşıya kalan birinin anında devlete ulaşmasını sağlayan bir sistem geliştirmek zorundaydık. Dünyada ödüller aldı. Birçok Avrupa ülkesi tarafından taklit edilmeye çalışılan KADES'i Türkiye ile buluşturduk” ifadelerini kullandı.

Soylu, şu anda 5 milyon 205 bin kadının KADES uygulamasını telefonuna indirdiğini, hedeflerinin 10 milyon kadının bu uygulamayı indirmesi olduğunu söyledi.

Bunun sadece kendisine şiddet uygulanan değil, şiddeti gördüğünde ihbar yapabilme kabiliyetini de ortaya koyan anlayışın kendisi olduğunu belirten Soylu, "Şu ana kadar yapılan ihbar sayısı 718 bin. Her bir ihbara gidilmektedir. Bazen deneme de yaptılar, 4-5 dakikada polis oraya gitti" dedi.

"Elektronik kelepçede bir tek vakamız oldu"

Soylu, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'nda bir izleme merkezi kurduklarını, Türkiye'de şu anda elektronik kelepçe sayısının ise 861 olduğunu kaydetti.

Şu ana kadar toplamda 4 bin vaka izlediklerini ifade eden Soylu, "Elektronik kelepçede bir tek vakamız oldu. Onun dışındakilerin hepsine hakim kararıyla müdahale ettik. Bu izleme bizde değildi. Aile Bakanlığı ile Adalet Bakanlığındaydı. Görüşerek biz bu işi aldık" değerlendirmesini yaptı.

Kadına şiddette ilk kez erkeğe eğitim

Soylu, Türkiye'de kadına şiddette ilk kez erkeğe de eğitim vermeye başladıklarının altını çizerek, 11 milyon 750 bin erkeğe 1,5 yılda eğitim verdiklerini sözlerine ekledi. (AA)