Gündem

Sözcü yazarı Ege Cansen: Muhalefetin adayını halk belirlesin

“Altılı Masada olan veya olmayan her parti kendi adayını seçime sokmalıdır”

29 Eylül 2022 08:35

Sözcü yazarı Ege Cansen, cumhurbaşkanlığı seçimleri için her partinin kendi adayını çıkarması gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci tura kalacağının kesin olduğunu ifade eden Cansen, “Birinci turda dağılan oylardan en çok alan ikinci turda Erdoğan'ın rakibi olur. Böylece muhalefetin ortak adayını ‘masa’ değil ‘seçmen’ belirlemiş olur. Kimse de buna itiraz edemez” stratejisini savundu.

Ege Cansen bugünkü yazısında cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin görüşlerini aktardı. Birçok kişide, “Erdoğan, seçimi kazanmak için her şeyi yapacak, yine de kazanamazsa gitmemek için ülkeyi yangın yerine dönüştürecektir” şeklinde “yersiz bir endişe oluştuğunu söyleyen Cansen, “Keşke, Erdoğan ‘iki dönemden fazla cumhurbaşkanı olunmaz’ kuralının etrafından dolanmayıp yeniden aday olmama kararı alabilmiş olsaydı. Belki de o zaman toplum bu kadar gerilmeyecek, hatta AKP içinden seçim kazanma şansı yüksek bir başkan adayı çıkacaktı” görüşünü aktardı.

Gelecek seçimlerin Türkiye için çok önemli olduğunu ve kritik olanın kimin cumhurbaşkanı olacağı olduğunu belirten Cansen, şunları kaydetti:

“Normal olarak hiçbir aday birinci turda oyların ‘%50+1’ini alamaz. Seçim ikinci tura kalır. Bu turda, birinci turda en çok oyu alan iki aday yarışır. Bunlardan sadece biri, cebirsel olarak oyların ‘%50+1’ini alıp seçimi kazanacaktır. Bu turda seçmenlerin bir kısmının, mesela %20'sinin birinci turda oy verdiği ‘en beğendiği’ aday yoktur. Bu durumda o seçmenler pek beğenmeseler de ‘başa gelmesini hiç istemedikleri adayın rakibine oy verir.’ Altılı Masa, tek aday göstermemeli, masada olan veya olmayan her parti kendi adayını seçime sokmalıdır. Erdoğan'ın ikinci tura kalacağı kesindir. Önemli olan rakibinin kim olacağıdır. Birinci turda dağılan oylardan en çok alan ikinci turda Erdoğan'ın rakibi olur. Böylece muhalefetin ortak adayını ‘masa’ değil ‘seçmen’ belirlemiş olur. Kimse de buna itiraz edemez.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.