Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi kentinde gerçekleştirdiği 6 saatlik görüşmenin ardından iki ülke arasında 10 maddelik bir mutabakata varıldı. Buna göre belirlenen 150 saatin sonunda Barış Pınarı Harekâtı'nın gerçekleştiği alanın batısı, doğusunda Kamışlı hariç 10 kilometre derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlayacak. Aynı zamanda 23 Ekim gece yarısından itibaren Türkiye'nin operasyon bölgesi dışında Rus jandarması ve Suriye sınır muhafızları sınırın tarafında konuşlanacak.
TIKLAYIN- Erdoğan-Putin görüşmesinde mutabakat: 150 saat sonra Türk-Rus devriyesi başlayacak
Mutabakatın ardından uzmanlardan gelen yorumlar şöyle:
Askeri strateji uzmanı Metin Gürcan, Twitter hesabından bir mesaj paylaşarak muhtırayı şöyle değerlendirdi: "ABD ile Suriye kuzeyinde yapamadıklarımızı şimdi Rusya ile yapmaya çalışacağız. Tam bir görüş birliği yok ama sahada verilen sözleri test edeceğiz. Putin’in hiç detaya girmemesi çok ilginçti."
Gazeteci Kadri Gürsel "Barış Pınarı Harekâtı bu akşam yeniden başlamayacak" dediği değerlendirmesinde muhtırada verilen 150 saatin YPG için yeni süre olduğunu söyledi. Gürsel'in açıklamaları şöyle: "Soçi zirvesinin sonucu: sınırdan 30 km derinliğe çekilmesi için YPG’ye 150 saatlik yeni süre. Anlamı: Rusya Suriye’deki “Kürt sorunu”nun yeni sahibi. Barış Pınarı Harekatı bu akşam yeniden başlamayacak."
Ekonomi Uzmanı Uğur Gürses ise mutabakatın ardından "Görünen o ki inisiyatifi, hali hazırda sahadaki mevcudu kabul eden ve Suriye-Rusya ikilisine bırakan bir "kervan yolda düzülür; anlaşamadık ama anlaşmış gibi yapalım" metni ilan edilmiş..." mesajını paylaştı.
Gazeteci Hediye Levent, Artı Gerçek'te yaptığı açıklamalarda bugün yapılan mutabakatın 2011'den bu yana süren krizde bir dönüm noktası olduğunu ve yakın zamanda Ankara ve Şam arasında Rusya arabulucuğunda 'açıkça' görüşmelerin başlayabileceğini söyledi. Levent'in açıklamaları şöyle: "Türkiye’nin Suriye politikası düşünüldüğünde aynı zamanda Suriye’deki vekâlet savaşı düşünüldüğünde artık Suriye’de gerçekten yeni bir süreç başladı. O sürecin dönüm noktası artık adının konulduğu bugün. Suriye’de nispeten biraz daha istikrar döneminin ortaya çıkacağı ama işte mücadelenin siyasi düzeye taşınacağı. Anayasa süreçlerine yeni seçimleri konuşmaya başladığımız dönemin başladığını söyleyebiliriz. Yakın zamanda Ankara ve Şam arasında heyetlerin Rusya arabulucusunda açıkça görüştüğünü duymaya başlayacağız. 2011’den bu yana izlediğimiz süreci düşündüğümüzde dönüm noktası olacak. İdlib meselesi çok önemli. Esad bugün İdlib’i ziyaret etti bu tesadüf değil, Rusya’nın bilgisi dışında yapılmış olması olasılık dahilinde değil. Sahadan ve İdlib’den sert bir mesaj verildi. Bunu Rusya’nın mesajı olarak değerlendirebiliriz."