T24 Dış Haberler
Geçen yıl Sırbistan'da bir okulda düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişiyi öldürmekle suçlanan 13 yaşındaki bir çocuğun ebeveynleri, saldırıda kullanılan silah ve mühimmatı koruma altına almadıkları iddiasıyla yargılandı.
Geçen Mayıs ayındaki katliam ve bir gün sonra yaşanan ikinci toplu silahlı saldırı ülkeyi sarstı ve son seçimlerde yer alan bir muhalefet koalisyonunun oluşmasına yol açan büyük hükümet karşıtı gösterilere yol açtı.
Şu anda bir akıl hastanesinde yatan çocuğun, babasının silahlarıyla dokuz sınıf arkadaşını ve Belgrad'daki okulunun güvenlik görevlisini vurduğu iddia edilirken, saldırı sırasında 13 yaşında olması nedeniyle Sırp yasalarına göre cezai açıdan sorumlu tutulamadığı bilgisi de aktarıldı.
Savcılar, babanın çocuğa ateş etme konusunda eğitim verdiğini, silahlarını ve mühimmatını gerektiği gibi emniyete almadığını ve oğlunun daha sonra silahlı saldırıda kullanacağı bir tabanca ile 92 mermiyi sırt çantasında saklamasına izin verdiğini söyledi. Anne de yasa dışı mühimmat bulundurmakla suçlanıyor.
Başsavcı Nenad Stefanoviç Sırp yayın kuruluşu RTS'ye verdiği demeçte, "Yasal ve adil bir duruşma bekliyorum" dedi. Her iki ebeveyn de suçlamaları kabul etmedi.
Mahkeme tarafından yapılan duyuruda, duruşmanın kapalı kapılar ardında yapılacağını, basının ve halkın duruşmaya katılmasının engelleneceği bildirildi. Karar, ebeveynleri temsil eden avukat Irina Boroviç tarafından kınandı. Boroviç yerel basına verdiği demeçte, "Mahkemenin bu kararı duruşma sırasında yeniden değerlendireceğini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini umuyoruz." dedi.
Yakın zamanda ikinci toplu silahlı saldırının 21 yaşındaki şüphelisi, düzenlediği saldırıda dokuz kişiyi öldürmek ve 14 kişiyi de yaralamakla suçlandı. Başkentin yaklaşık 60 kilometre güneyindeki bir köyün çevresinde düzenlenen silahlı saldırıda 23 kişi otomatik silahla vurularak öldürüldü.
Silahlı şüphelinin aynı zamanda adam kaçırma ve yasa dışı silah bulundurma suçlamalarıyla da karşı karşıya olduğunu bildirildi.
Small Arms Survey projesinin verilerine göre Sırbistan, her 100 sivile 39 ateşli silah düşecek şekilde dünyadaki en yüksek bireysel silahlanma oranlarından birine sahip.
Silahlı saldırıların ardından Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, hem yasal hem de yasadışı ateşli silahlara son verecek iddialı bir planla ülkeyi "silahsızlaştırma" sözü verirken, taahhütlere rağmen binlerce kişi üst düzey yetkililerin istifası ve medyada şiddetin ve gangster kültürünün yüceltilmesine son verilmesi çağrısında bulundu. Silahlı saldırılar büyük hükümet karşıtı protestolara yol açtı.