Ekonomi

Siemens Türkiye CEO'su: Herhangi bir yatırımcı bugün "Türkiye'de her şey süper gidiyor" desin, bir problem vardır

"En önemli sıkıntı finans"

15 Nisan 2019 08:19

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) ile Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkan Yardımcısı Hüseyin Gelis, “Herhangi bir şirket ya da yatırımcı ‘bugün Türkiye’de her şey süper gidiyor’ desin, bir problem vardır. Herkes sıkıntıda, bunu görüyorum” dedi. Daha fazla yatırım getirmeye çabaladıklarını ancak, yatırımcının bekleme döneminde olduğunu bunun da domino etkisi yarattığını vugulayan Gelis, problemler olduğu zaman Türkiye’nin dışarıya daha iyi anlatılması gerektiğini dile getirdi.  

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'a konuşan Hüseyin Gelis, son ekonomik gelişmeler ışığında Türkiyeyi nasıl gördüğünü şöyle anlattı:

"Herhangi bir şirket ya da yatırımcı bugün Türkiye’de her şey süper gidiyor desin, bir problem vardır. Türkiye’nin potansiyelinden bir şey değişmedi. Hâlâ genç nüfusa sahip, girişimcilik var. Ama bugün herkes sıkıntıda bunu görüyorum. En önemli sıkıntı finans. Bunun detaylarına iyi bakmak lazım, çünkü çoğu konular sırf Türkiye’nin problemi değil. Son yıllarda yurtdışındaki faizler çok düşük olduğu için herkes gidelim kredi alalım, projelere yatıralım dedi. Ondan sonrada resim birden değişmeye başladı. Faizler artıyor. Ülke risklerini de içine dahil ediyorlar. Son yıllarda şirketler ancak aldıkları kredilerin faizlerini ödeyebildiler. Sonra iflaslar ciddi miktarda arttı. Bunu anlamamız gerekiyor. Detaylara girmek lazım, niçin oluyor, mevsimsel mi?
Müşterilerimizin çoğu artık daha çok yurtdışı projelere odaklandıklarını söylüyorlar. Bu iyi. Ama bir de bakıyorsunuz Almanya’nın bu yıl büyüme oranı 0.6 olacak. Brexit süreci... Bu çok ciddi bir şey, çünkü Avrupa’nın en kuvvetli ekonomisi büyümüyorsa, yurt dışına odaklanan şirketlerimiz de bundan etkilenecek. Küresel resesyondan geçebileceğimizi düşünüyorum. Buna daha fazla kafa yormak gerekiyor."